Ekologiškos sėklos - išauginamos ir subrandinamos ekologiškuose ūkiuose ir yra puikus pasirinkimas vertinantiems ekologiškus produktus ir puoselėjantiems aplinką, bei siekiantiems gyventi tvariau. Ekologinio daržo pradžia – sėklos, kurios išauginamos ekologinės gamybos ūkiuose, apdorojamos, pakuojamos, žymimos, laikomos, gabenamos ir parduodamos laikantis specialių reikalavimų. Jos nėra genetiškai modifikuotos. Tokias sėklas lengvai atskirsite, nes jų pakuotės pažymėtos specialiu visoje Europos Sąjungoje naudojamu ženklu:
Auginant ekologiškai augalai nėra tręšiami sintetinėmis trąšomis, nėra naudojama sintetinė augalų apsauga (herbicidai, fungicidai, insekticidai, beicai ir kt.) – ekologiniame ūkyje auginamos augalų veislės pasižymi didesniu atsparumu ligoms ir kenkėjams, yra maksimaliai pritaikytos prie dirvožemio ir klimato sąlygų, tad ekologiškas sėklas verta rinktis ir tiems, kurie nori auginti atsparesnes aplinkos poveikiui veisles savo darže.
Ekologiškų sėklų daigumas toks pat, kaip ir įprastų sėklų – joms keliami tie patys kokybės reikalavimai.
KVAPIEJI BAZILIKAI ITALIANO CLASSICOVienmečiai aromatiniai, prieskoniniai, vaistiniai, medingi augalai. Maistui naudojami malonaus kvapo ir kartoko skonio švieži ir džiovinti lapai arba lapų ir žiedų mišinys. Auginami lysvėse, balkonuose, ant palangėse.
Maistui naudojami žali lapai, iš kurių gaminamos salotos, košės, sriubos, juos galima konservuoti žiemai. Sėjami anksti pavasarį, pasėjus per karščius (vidurvasarį) - derlius negausus. Norint gauti ankstyvą špinatų derlių, sėjami rudenį.
Ankstyvoji lapinių salotų veislė. Lapeliai žali, labai skanūs, nupjauti atželia. Auginamos polietileniniuose šiltnamiuose ir lauke. Norint užsiauginti kokybišką derlių, rekomenduojama sodinti daigus. Geriausiai auga purioje, derlingoje dirvoje.
SĖJAMOSIOS GRAŽGARSTĖSLengvai auginamos ir greitai augančios lapinės daržovės. Maistui naudojami švieži, kiek aštroko skonio lapeliai. Auginamos pavasario, rudens derliui – sėjamos daržo lysvėje. Taip pat galima auginti vazonuose, loveliuose. Nerekomenduojama sėti vasaros viduryje.
Ankstyvoji, derlinga veislė. Šakniavaisiai pailgi, raudoni su baltu galiuku. Užauga per 27 dienas nuo sudygimo. Skanūs, ilgai neperauga. Auginami lauke ir po priedangomis. Rudens derliui ridikėliai sėjami antroje rugpjūčio pusėje.
VAISTINĖS RAMUNĖS Vienmečiai vaistiniai, dekoratyvūs, medingi augalai. Nuskinti žiedai iš karto džiovinami, tik gerai išdžiovinti jie bus aromatingi. Geriausiai auga lengvoje, gerai įdirbtoje, piktžolėmis neapleistoje dirvoje.
VALGOMIEJI SVOGŪNAI (LAIŠKINIAI) WITTE VAN LISSABONAnkstyva, derlinga laiškinių svogūnų veislė. Vegetacijos periodas - 50–60 dienų. Neformuoja ropelių. Laiškai – švelnaus skonio, ilgu, baltu sustorėjusiu stiebu. Auginami šiltnamiuose ir atvirame grunte. Galima sėti iš rudens ankstyvam pavasariniam derliui.
VAISTINIAI ČIOBRELIAI Daugiamečiai vaistiniai, prieskoniniai, dekoratyvūs, medingi augalai. Auginami gėlynuose, kaip kiliminiai vejų augalai, žiemą – ant palangės. Naudojami švieži ar džiovinti lapai, jauni ūgliai, žiedai. Geriausiai auga priesmėlyje, saulėtoje vietoje.
SĖJAMOSIOS SALOTOS MAY QUEENAnkstyvoji gūžinių salotų veislė. Kitaip šios salotos dar vadinamos sviestinėmis. Auginamos polietileniniuose šiltnamiuose ir lauke. Norint užsiauginti kokybišką derlių, rekomenduojama sodinti daigus. Geriausiai auga purioje, derlingoje dirvoje.
BLAKINĖS KALENDROSPopuliariausia ir dažniausiai pasaulyje naudojama prieskoninė išskirtinio skonio ir aromato žolė. Maistui pagardinti naudojami švieži lapeliai ir džiovintos sėklos, ypač tinka mėsos ir žuvų patiekalams. Norint turėti šviežių lapelių visą sezoną, reikėtų sėti nuo kovo iki liepos kas 20 dienų.
Vidutiniškai ankstyva, derlinga veislė. Lengvai auginami, gali augti pavėsyje. Maistui naudojami švieži ir džiovinti lapai, žiedynai, stiebai. Tinka šaldyti, konservuoti. Kad visą vasarą turėtumėte krapų, sėkite juos kas 10 dienų.
Vidutiniškai ankstyva veislė. Šakniavaisiai 16–20 cm ilgio, lygaus paviršiaus, bukais galais, plona šerdimi. Užauga per 110–115 dienų. Vartojamos šviežios, laikomos žiemai. Geriausiai auga sukultūrintoje, humusingoje, neįmirkusioje lengvo priemolio arba priesmėlio dirvoje.
Ankstyvoji veislė. Derlius imamas po 50 dienų. Šiltnamiuose ar inspektuose užauginti daigai pradeda derėti greičiau. Daigai į lauką sodinami pasibaigus šalnoms. Jauni vaisiai labai skanūs, tinka konservuoti, iš jų gaminamos salotos, verdamos uogienės.
KVAPIEJI BAZILIKAI DARK OPALVienmečiai aromatiniai, prieskoniniai, vaistiniai, medingi augalai. Maistui naudojami malonaus kvapo ir kartoko skonio švieži ir džiovinti lapai arba lapų ir žiedų mišinys. Auginami lysvėse, balkonuose, ant palangėse.
Vidutiniškai ankstyva veislė. Derlius imamas po 55–65 dienų. Šakniavaisiai tamsiai raudonos spalvos. Auginama vasaros ir rudens derliui, tinka sandėliuoti. Geriausiai auga vidutiniškai sunkioje, giliai įdirbtoje, nerūgščioje priemolio dirvoje.
SĖJAMOSIOS SALOTOS BLACK SEEDED SIMPSONAnkstyva, atspari ligoms, derlinga lapinių salotų veislė. Užauga per 53–60 dienų. Augalo lapai stambūs, garbanoti, šviesiai žalios spalvos, sultingi, nekartūs, sveria apie 250–400 g. Tinka auginti šiltnamyje ir lauke.
Lygialapių petražolių veislė. Derlius imamas po 70–75 dienų. Lapija kvapi, tamsiai žalios spalvos, naudojama patiekalams gardinti. Ankstyvam derliui – sėjama rudenį arba anksti pavasarį, rudens derliui sėjamos gegužės mėnesį.
Vienametės, ryškiaspalvės, lengvai auginamos ir greitai augančios gėlės, vaistiniai augalai. Šios gėlės auginamos gėlynuose, žydinčiose pievose. Dirvai nėra reiklios, gerai auga ir skurdžiose dirvose. Žiedai vilioja margaspalvius drugelius.
SĖJAMOSIOS SALOTOS PARRIS ISLAND COSRomėniško tipo salotų veislė užauginant gūželes. Gūželių lapai traškūs, sultingi. Augalai ne tik išskirtinio skonio, bet išsiskiria ir dekoratyvumu. Ankstyvam derliui sėjamos į šiltnamį, vėlesniam tiesiai į lauką. Geriausiai auga purioje, derlingoje dirvoje.
Ankstyva veislė. Augalai užauga 60 cm aukščio, ankštys 11 cm ilgio, žirneliai skanūs. Valgomi švieži, bet labiausiai tinka šaldyti ir konservuoti. Žirniams auginti tinka drėgmę sulaikantis priemolio ir molio dirvožemis.
RAUKŠLĖTIEJI ŽIRNIAI KARINAAnkstyvoji, derlinga gliaudomųjų žirnių veislė. Nuo sėjos iki vartojimo praeina apie 70–80 dienų. Augalai užauga iki 60 cm aukščio, ankštys tamsiai žalios spalvos, ankštyje 9–10 žirnių. Geriausiai auga vidutiniškai sunkioje, laidžioje orui ir vandeniui dirvoje.
VAISTINĖS MELISOSDaugiamečiai vaistiniai, prieskoniniai, medingi augalai. Lapai ir žiedai skleidžia malonų, gaivų, citrinas primenantį kvapą. Šviežiomis ir džiovintomis žolėmis skaninami patiekalai, kuriems tinka citrinų aromatas. .
RAUKŠLĖTIEJI ŽIRNIAI UTRILLO Vidutiniškai ankstyva veislė. Augalai 70–80 cm aukščio. Ankštys tamsiai žalios spalvos, 12–-13 cm ilgio, kiekvienoje subręsta maždaug po 10 raukšlėtų sėklų. Geriausiai auga vidutiniškai sunkioje, laidžioje orui ir vandeniui dirvoje.
Veislė auginama nuo pavasario iki rudens, auginama daržo lysvėse ir ant palangės. Lapai vešlūs, tamsiai žali, garbanoti. Vartojamos šviežios, galima šaldyti, džiovinti. Geriausiai auga nepiktžolėtose, derlingose dirvose.
Ankstyva veislė, auginama šviežiam vartojimui ir trumpam laikymui. Derlius imamas praėjus 80 dienų nuo sėklų sudygimo. Šakniavaisiai cilindro formos, 15–17 cm ilgio. Geriausiai auga sukultūrintoje, humusingoje dirvoje.
Vienmečiai aromatingi prieskoniniai, dekoratyvūs ir medingi augalai. Maistui naudojami švieži ir džiovinti stiebai su lapais. Tinka mėsos, varškės, daržovių patiekalams gardinti. Auginami lysvėse, balkonuose, ant palangės. Į dirvą sodinami - daigeliai.
KVAPIEJI BAZILIKAI THAI Vienmečiai aromatiniai, prieskoniniai, vaistiniai, medingi augalai. Maistui naudojami malonaus kvapo ir kartoko skonio švieži ir džiovinti lapai arba lapų ir žiedų mišinys. Auginami lysvėse, balkonuose, ant palangėse.
Vidutiniškai ankstyva veislė. Derlius imamas po 85–95 dienų. Šakniavaisiai apvalūs, tamsiai raudonos spalvos. Auginama vasaros ir rudens derliui, tinka sandėliuoti. Geriausiai auga vidutiniškai sunkioje, giliai įdirbtoje dirvoje.
VALGOMIEJI POMIDORAI S. MARZANO 2 Vėlyva veislė, aukštaūgė pomidorų veislė. Vaisiai pailgi, labai skanūs, tinka vartoti švieži ir perdirbti. Ypač tinka konservuoti. Auginami polietileniniuose šiltnamiuose, karštą vasarą galima auginti ir lauke, tik svarbu parinkti saulėtą vietą.
Ankstyva veislė, vaisiai nedideli, sveria 2–3 kg. Odelė minkšta, minkštimas gelsvas, saldus su riešutų prieskoniu, tinka konservuoti. Iš šių moliūgų gaminamos salotos, verdamos uogienės.
Šparaginių pupelių veislė. Užauga per – 60 dienų. Augalai 50 cm aukščio, ankštys geltonos, iki 14 cm ilgio. Tinka šviežiam vartojimui, šaldymui ir perdirbimui. Geriausiai auga lengvoje ir vidutiniškai sunkioje, gerai įdirbtoje, purioje dirvoje, saulėtoje vietoje.
TIKROSIOS LEVANDOS Daugiamečiai prieskoniniai, dekoratyvūs, medingi augalai. Maistui naudojami švieži ir džiovint, aštraus skonio lapai. Tinkamiausias dauginimo būdas – sodinti daigais, iš sėklų užaugintais daigyne. Vienoje vietoje gali augti net 10 metų.
KVAPIEJI BAZILIKAI AROMATICO DELLA RIVIERA LIGURELabai aromatingų lapelių bazilikų veislė. Maistui naudojami žali ir džiovinti lapeliai, jais galima gardinti mėsos, žuvų patiekalus, daržovių salotas, ypač tinka pomidorams paskaninti. Bazilikai auginami ant palangių, šiltnamiuose, karštą vasarą – ir lauke.
Vidutiniškai ankstyva, užauginanti 700-800 gramų sveriančius vaisius, aukštaūgė (indeterminantinė) veislė. Šios veislės pomidorai patiks mėgstantiems skanius, saldoko skonio vaisius. Pomidorai tinka salotoms, konservavimui.
VAISTINIAI ŠALAVIJAIVaistiniai, prieskoniniai, dekoratyvūs, medingi augalai. Stipraus aromato ir aštraus skonio – tinka ankštinių daržovių patiekalams skaninti. Augalai dekoratyvūs, tinka auginti konteineriuose, loveliuose, žiemą – vazone ant palangės.
PAPRASTIEJI RAUDONĖLIAIDaugiamečiai prieskoniniai, dekoratyvūs, medingi augalai. Švieži ir džiovinti lapai tinka salotoms, mėsos patiekalams skaninti, antpilams aromatizuoti. Labai populiarūs prieskoniai italų virtuvėje, raudonėliais gardinamos picos, spagečiai.
PAPRASTIEJI RĖŽIUKAIPikantiško skonio greitai auganti lapinė daržovė, maistui naudojami greitai ataugantys jauni lapeliai. Iš šviežių lapelių ruošiamos salotos, gardinamos sriubos, ruošiami kokteiliai. Auginimui parenkama drėgna vieta.
MOLIŪGAI JACK O' LANTERNDerlinga veislė, vaisiai vidutinio dydžio, ovalūs. Minkštimas oranžinis, saldus. Norint gauti ankstyvesnį derlių, daiginama puodeliuose ir į lauką sodinami daigais. Moliūgai vartojami švieži, galima troškinti, virti, kepti.
SĖJAMOSIOS SALOTOS SALAD BOWLAnkstyva, derlinga ąžuolalapių salotų veislė. Užauga per 50–63 dienas, auginama nuo pavasario iki rudens. Salotų lapai karpyti, sultingi, nupjauti atželia. Tinka auginti šiltnamyje ir lauke. Geriausiai auga purioje, derlingoje dirvoje.
Augalai užauga iki 40-60 cm aukščio. Lapai sodrios žalios spalvos, labai garbanoti. Iš jų verdamos sriubos, gaminamos salotos, tinka maistui puošti. Augalai ištveria net iki –15 °C šalčius, todėl palikę juos žiemoti lauke, galėsite skinti šviežius lapus ir gruodžio mėnesį.
VALGOMIEJI RIDIKĖLIAI RAXEAnkstyvoji, derlinga veislė. Sėkloms sudygus užauga per 22–25 dienas. Šakniavaisiai taisyklingos formos, ryškiai raudonos spalvos, vidutinio dydžio, neaitrūs. Tinka auginti šiltnamiuose ir atvirame grunte. Rudens derliui ridikėliai sėjami antroje rugpjūčio pusėje.
KVAPIEJI BAZILIKAI CINNAMONVienmečiai aromatiniai, prieskoniniai, vaistiniai, medingi augalai. Maistui naudojami malonaus kvapo ir kartoko skonio švieži ir džiovinti lapai arba lapų ir žiedų mišinys. Auginami lysvėse, balkonuose, ant palangėse.
VALGOMIEJI POMIDORAI MARMANDEVidutiniškai ankstyva, aukštaūgė veislė, augalai užauga iki 150–170 cm aukščio. Vaisiai dideli ir mėsingi, 150–170 g, labai skanūs, plona odele. Auginami polietileniniuose šiltnamiuose, karštą vasarą galima auginti ir lauke. Auginant lauke parenkama saulėta vieta.
Ankstyva veislė, užauga per 30–38 dienas. Šakniavaisiai raudonos spalvos, sultingi, skanūs. Ankstyvam derliui auginama šiltnamiuose, vasaros ir rudens derliui sėjami į lauką. Gerai auga derlingose dirvose, būtina laistyti.
DARŽINĖS PUPELĖS ŽEMAŪGĖS MAXIAnkstyva veislė, derlius imamas po 50–60 dienų. Mėgiama dėl labai skanių 18–20 cm ilgio ankščių, augalai 45 cm aukščio. Vartojamos šviežios, keptos, virtos, konservuotos, tinka šaldyti. Gerai auga ir dera derlingoje, nerūgščioje, drėgnoje priemolio dirvoje.
VALGOMOSIOS MORKOS FLAKKEE 2Vidutiniškai vėlyva veislė. Vegetacijos periodas – 115–120 dienų. Šakniavaisiai cilindro formos, tinka vartoti šviežius ir perdirbti, gerai laikosi per žiemą. Geriausiai auga lengvo priemolio arba priesmėlio dirvoje.
Vidutiniškai ankstyva, derlinga salotinio tipo veislė. Vaisiai tamsiai žalios spalvos, gražios formos, vartojami švieži. Auginami lauke ir po priedangomis. Į tą pačią vietą agurkus rekomenduojama sodinti po 2–3 metų. Ekologiškos sėklos – sveikesniam gyvenimui.
Vidutiniškai ankstyva, aukštaūgė pomidorų veislė. Vaisiai 140–180 g, apvalūs, tinka vartoti švieži ir perdirbti. Auginami polietileniniuose šiltnamiuose, karštą vasarą galima auginti ir lauke. Auginant lauke parenkama saulėta vieta.
Ankstyva veislė, užauga per 22–25 dienas. Šakniavaisiai raudonos spalvos, sultingi, skanūs. Ankstyvam derliui auginama šiltnamiuose, vasaros ir rudens derliui sėjami į lauką. Gerai auga derlingose dirvose, būtina laistyti.
Ankstyva veislė, derlius imamas po 50–60 dienų. Mėgiama dėl labai skanių 18–20 cm ilgio ankščių, augalai 45 cm aukščio. Vartojamos šviežios, keptos, virtos, konservuotos, tinka šaldyti. Gerai auga ir dera derlingoje, nerūgščioje, drėgnoje priemolio dirvoje.
GĖLIŲ MIŠINYS BUTTERFLYSpalvingas, maloniai kvepiantis gėlių mišinys vasaros gėlynams. Ryškiaspalviai, kvepiantys žiedai privilios į gėlynus bites ir drugelius. Sėklas galima sėti tiesiai į gėlyną. Auginti parenkama saulėta vieta, vandeniui ir orui laidi dirva.
Vidutiniškai ankstyva derlinga gliaudomų pupelių veislė. Ankštys gelsvos su raudonais dryželiai, stambios. Sėklos šviežios baltos su raudonu, džiovintos gelsvos su bordo spalvos dryželiais. Tinka vartoti šviežias, kepti, virti, konservuoti.
VALGOMIEJI POMIDORAI MATINAAnkstyva, aukštaūgė pomidorų veislė. Vaisiai sveria 90–120 g, apvalūs, labai skanūs, tinka vartoti švieži ir perdirbti. Auginami polietileniniuose šiltnamiuose, karštą vasarą galima auginti ir lauke, tik svarbu parinkti saulėtą vietą.
Ankstyvoji gūžinių salotų veislė. Kitaip šios salotos dar vadinamos sviestinėmis. Auginamos polietileniniuose šiltnamiuose ir lauke. Norint užsiauginti kokybišką derlių, rekomenduojama sodinti daigus. Geriausiai auga purioje, derlingoje dirvoje.
DARŽINIAI PORAI GIGANTE DE INVERNO 2Vidutinio ankstyvumo veislė, vasaros ir rudens derliui. Maistui naudojama baltoji poro dalis, tinka salotoms pagardinti, kepami kepsninėje arba marinuojami su kitomis daržovėmis. Pasodintus daigelius gausiai palaistykite. Geriausiai auga lengvoje drėgnoje priemolio dirvoje.
Originalios spalvos, formos ir skonio salotos. Užaugina 600-800 gramų sveriančią gūželę, traškiais lapais. Maistui naudojamos žalios, maišomos su kitomis salotomis, suteikia joms kiek pikantišką skonį. Auginamos vasaros, rudens derliui.
Vidutiniškai ankstyva, derlinga veislė. Derlius imamas po 48 dienų. Šiltnamiuose ar inspektuose užauginti daigai pradeda derėti greičiau. Daigai į lauką sodinami pasibaigus šalnoms. Jauni vaisiai labai skanūs, tinka konservuoti.
MOLIŪGAI QUINTALE SEME GIALLOVėlyva veislė, vaisiai dideli, sveria 10–12 kg. Minkštimas oranžinis, saldus. Norint gauti ankstyvesnį derlių, daiginama puodeliuose. Moliūgai vartojami švieži, galima troškinti, virti, kepti.
Ankstyvoji gūžinių salotų veislė. Kitaip šios salotos dar vadinamos sviestinėmis. Auginamos polietileniniuose šiltnamiuose ir lauke. Norint užsiauginti kokybišką derlių, rekomenduojama sodinti daigus. Geriausiai auga purioje, derlingoje dirvoje.