Svogūnai ir porai plačiai naudojami kulinarijoje, be jų neapsieina nė viena šeimininkė. Svogūnai geriausiai auga priesmėlio ir puveningoje, nešlapioje priemolio dirvoje. Svogūnai, kaip ir porai, labiausiai mėgsta neutralų dirvožemį. Svogūnai sėjami į rudenį išpurentą dirvą. Svogūnus reikia sėti balandžio viduryje, o porai sėjami kovo antrąją savaitę (jei sėjami ne lauke), nes jie ilgai auga. Į lysves porai sodinami gegužės viduryje. Svogūnai gali būti sodinami daigais, iš sėklų, sėjinukų ir galvučių, tačiau esant tinkamoms sąlygoms patartina sėti sėklas, nes šis būdas ekonomiškiausias. Kartu su svogūnais rekomenduojama pasėti ridikėlių, salotų. Svogūnai gali augti nuo dviejų savaičių iki mėnesio. Porai dygsta 50-60 dienų, o po persodinimo į lysvę - dar 12 savaites. Per vasarą svogūnai turi būti ravimi 3-5 kartus, laistomi - kas 5-10 dienų. Porai turi būti bent 2-3 kartus apkaupti, svarbu prižiūrėti, kad jų neužpultų piktžolės. Svogūnai turi geležies, kalio, kalcio, magnio, porai - vitamino C, kalio. Jau kelis dešimtmečius šios daržovės naudojamos kaip naminė priemonė įvairioms sveikatos problemoms spręsti. Naudingosios medžiagos aptinkamos juose, atlieka svarbų vaidmenį mažinant kraujo spaudimą, saugant sveikas širdies arterijas ir kt. O ką bekalbėti apie suteikiamą geresnį skonį pamėgtiems patiekalams. Įsigykite pasirinktų porų ir svogūnų sėklų mūsų internetiniame puslapyje Zaliastotele.lt! Neįtikėtina šių daržovių nauda yra verta laiko jas auginant.
Vėlyva saldžiųjų svogūnų veislė. Ropelės labai didelės, apie 360–600g svorio, esant palankioms sąlygoms užauga ir iki 800 g. Auginama šviežiam vartojimui, trumpam laikymui, tinka konservuoti. Derlius imamas praėjus 170–175 dienoms po sėjos, patartina į gruntą sodinti daigus. Derlių būtina nuimti prieš šalnas. Svogūnams auginti geriausiai tinka laidus...
Vegetacijos trukmė – 160 dienų, todėl auginami sodinant daigus. Ropelės ovalios, labai didelės – vidutiniškai sveria apie 350 g, bet gali užaugti ir iki 0,8–1 kg svorio. Svogūnai saldoko skonio, neturi kitoms veislėms būdingo aštrumo. Vartojami švieži, nuėmus derlių išsilaiko apie 2 mėnesius. Geriausiai auga humusingoje priesmėlio dirvoje. Svogūnai gerai...
Vėlyva žieminių porų veislė. Vegetacijos trukmė apie 140 dienų. Tai žieminio tipo porai, užauginantys storą, 20–25 cm ilgio baltą stiebą, beveik nestorėjantį ties šaknimis. Lapai melsvai žalios spalvos, statūs. Derlius nuimamas vėlyvą rudenį ir žiemą. Tinka ilgai sandėliuoti.
Vidutiniškai ankstyvas, derlingas, vienalizdžių svogūnų hibridas. Vegetacijos periodas 123–128 dienos. Ropelės apvalios, geltonu lukštu, sveria apie 140 g, pusiau aštraus skonio. Vartojamos šviežios, gerai išsilaiko per žiemą. Gerai dera priesmėlio ir puveningoje, nešlapioje lengvo priemolio dirvoje.
DARŽINIAI PORAI GIGANTE DE INVERNO 2Vidutinio ankstyvumo veislė, vasaros ir rudens derliui. Maistui naudojama baltoji poro dalis, tinka salotoms pagardinti, kepami kepsninėje arba marinuojami su kitomis daržovėmis. Pasodintus daigelius gausiai palaistykite. Geriausiai auga lengvoje drėgnoje priemolio dirvoje.
Laiškinių svogūnų veislė, neformuojanti ropelių. Vegetacijos periodas 60–75 dienos. Sėjami pavasarį, bet labiausiai tinka sėjai liepos-rugpjūčio mėnesiais ankstyvam kitų metų pavasario derliui. Gerai žiemoja. Nupjauti atželia. Geriausiai auga sukultūrinto priesmėlio, lengvo priemolio dirvoje.
Ankstyva, salotinio tipo mažalizdžių svogūnų veislė, skirta laiškams ir mažoms ropelėms auginti. Laiškai tamsiai žali, statūs, stangrūs, ropelės baltos, plokščiai apvalios. Auginami vasaros ir rudens derliui, vartojami švieži, konservuojami. Geriausiai auga humusingoje priesmėlio dirvoje. Svogūnai gerai auga žemėje, kurioje prieš tai augo javai, bulvės,...
VALGOMIEJI SVOGŪNAI ROSSA DI FIRENZE Vidutinio ankstyvumo veislė, vegetacijos periodas - 80 dienų. Laiškai vešlūs, tamsiai žali, stiebas baigiasi nedidele, ovalia, rausva, švelnaus skonio ropele. Tinka vartoti šviežius, ypač skanūs kepti. Atsparūs sausroms ir žemai temperatūrai. Geriausiai auga sukultūrinto priesmėlio, lengvo priemolio dirvoje.
Askaloniniai česnakai dar kitaip vadinami daugializdžiais arba „Shallot“ tipo svogūnais. Pasėjus pradeda derėti po 115 dienų. Ropelės šiek tiek mažesnės už įprastų svogūnų, raudonai rusvu lukštu, aštraus skonio. Sandara panašūs į česnakus. Lauke sėjami balandžio pabaigoje – gegužės pradžioje. Puikiai išsilaiko per žiemą. Užauginta produkcija tinka kaip...
Vėlyva veislė, auginama rudens derliui. Sodinama daigais arba sėjama tiesiai į dirvą. Vegetacijos trukmė – 180–200 dienų nuo sėjos. Lapai statūs, žaliai melsvi, baltoji lapkotinio stiebo dalis stambi, 25–30 cm ilgio. Augalai atsparūs –10 °C šalčiui. Geriausiai auga derlingoje, nerūgščioje priemolio dirvoje. Vartojami švieži ar termiškai apdoroti. Gali...
Vidutiniškai ankstyva veislė vasaros ir rudens derliui. Geriausiai sodinti daigais, auginamais nuo vasario iki balandžio vidurio. Vegetacijos periodas – 100–110 dienų. Lapai statūs, baltoji dalis stambi, užauga iki 30–40 cm. Ištveria net iki –7 °C siekiančias šalnas. Vartojami švieži, tinka laikyti ilgesnį laiką. Geriausiai auga derlingoje, nerūgščioje...
Vidutiniškai ankstyvas, derlingas, vienalizdžių svogūnų hibridas. Pasėjus dera po 125 dienų. Ropelės raudonai violetiniu lukštu, apvalios, sveria apie 120–140 g ir daugiau, esant palankioms sąlygoms, švelnaus skonio. Hibridas atsparus ankstyvam žyduolių formavimuisi. Vartojami švieži, tinka trumpai laikyti. Geriausiai auga atviroje, saulės apšviestoje...
Vėlyvoji veislė. Pasėjus dera po 110–120 dienų. Ropelės padengtos ryškiai raudonu lukštu, vidutinio dydžio, švelnaus skonio. Puikiai išsilaiko per žiemą. Lauke sėjami balandžio pabaigoje ar gegužės pradžioje. Gerai dera priesmėlio ir puveningoje, nešlapioje lengvo priemolio dirvoje. Tinkamas priešsėlis svogūnams – burokėliai, agurkai, pomidorai, ridikėliai.
Italijoje šios veislės svogūnai vadinami „cipollini“ ir tradiciškai kepami orkaitėje ar marinuojami nepjaustyti. Taip pat juos galime vartoti ir šviežius – dėl švelnaus skonio labai tinka salotoms. Vegetacijos periodas – 120 dienų nuo sėjos. Ropelės plokščios, nedidelės, 3,5–6 cm skersmens. Galima užauginti ir didesnes ropeles, paliekant didesnius...
Ankstyva, derlinga veislė. Pasėjus, dera po 120–125 dienų. Ropelės raudonai violetiniu lukštu, sveria apie 190 g, yra švelnaus skonio. Labai tinka salotoms. Per žiemą išsilaiko vidutiniškai. Geriausiai auga atviroje, saulės apšviestoje vietoje. Gerai dera priesmėlio ir puveningoje, nešlapioje lengvo priemolio dirvoje. Tinkamas priešsėlis svogūnams yra...
Vidutiniškai vėlyvas, derlingas, vienalizdžių svogūnų hibridas. Ropelės baltu lukštu, apvalios, sveria apie 300 g ir daugiau, esant palankioms sąlygoms. Svogūnai saldoko skonio, neturi kitoms veislėms būdingo aštrumo. Vartojami švieži, tinka trumpai laikyti, konservuoti. Derlius imamas praėjus 160–175 dienoms po sėjos, todėl patartina į gruntą sodinti...
Daugiamečiai – viena anksčiausiai pavasarį derančių daržovių. Vienoje vietoje gali augti 3–5 metus. Atsparūs šalčiams, pavasarį labai anksti atželia. Gerai auga humusingose priesmėlio arba lengvo vidutinio sunkumo dirvose. Laiškai vartojami salotoms, nuo ankstyvo pavasario iki vėlyvo rudens.
VALGOMIEJI SVOGŪNAI (LAIŠKINIAI) WITTE VAN LISSABONAnkstyva, derlinga laiškinių svogūnų veislė. Vegetacijos periodas - 50–60 dienų. Neformuoja ropelių. Laiškai – švelnaus skonio, ilgu, baltu sustorėjusiu stiebu. Auginami šiltnamiuose ir atvirame grunte. Galima sėti iš rudens ankstyvam pavasariniam derliui.
Vidutiniškai vėlyva veislė. Dera po 129–132 dienų nuo sėjos. Ropelės užauga apie 160–165 gramų svorio, 5 cm skersmens, 12–14 cm ilgio, rusvai gelsvu lukštu. Puikiai laikosi per žiemą. Gerai dera priesmėlio ir puveningoje, nešlapioje lengvo priemolio dirvoje. Tinkamas priešsėlis svogūnams yra burokėliai, agurkai, pomidorai, ridikėliai.
Ankstyva veislė. Pasėjus, dera po 120 dienų. Ropelės elipsės formos, gelsvu lukštu sveria apie 105 g. Dėl didelio sausų medžiagų kiekio puikiai laikosi per žiemą. Gerai dera priesmėlio ir puveningoje, nešlapioje lengvo priemolio dirvoje. Tinkamas svogūnų priešsėlis - burokėliai, agurkai, pomidorai, ridikėliai.
Laiškinių svogūnų veislė. Vegetacijos periodas - 60–75 dienos. Auginama dėl sustorėjusių stiebų ir laiškų. Laiškai vešlūs, tamsiai žali, švelnaus skonio. Atsparūs sausrai ir žemai temperatūrai. Geriausiai auga sukultūrinto priesmėlio, lengvo priemolio dirvoje. Auginami šiltnamiuose, lauke po priedangomis ir atvirame grunte. Auginant lauke vegetacijos...
Vidutiniškai ankstyva veislė. Pasėjus dera po 125 dienų. Ropelės plokščiai apvalios, baltu lukštu, sveria apie 105 g, švelnaus skonio. Vartojami švieži, tinka trumpą laiką laikyti. Šios veislės svogūnus galima auginti laiškams ir mažiems svogūnėliams (konservuoti). Lauke sėjami balandžio pabaigoje ar gegužės pradžioje. Gerai dera priesmėlio ir...
Vegetacijos periodas - 80 dienų. Laiškai vešlūs, tamsiai žali, stiebas baigiasi nedidele, ovalia, rausva, švelnaus skonio ropele. Tinka vartoti šviežius, ypač skanūs kepti. Atsparūs sausroms ir žemai temperatūrai. Geriausiai auga sukultūrinto priesmėlio, lengvo priemolio dirvoje.
Vėlyva, derlinga, švelnaus skonio, žiemojančių svogūnų veislė. Sėjami nuo rugpjūčio vidurio iki rugsėjo pradžios. Galima auginti laiškų ar ropelių derliui. Ropelės didelės, apvalios ir šiek tiek plokščios, sveria 140–150 gramų. Vartojami švieži, tinka trumpai laikyti.
Vidutiniškai ankstyva derlinga svogūnų veislė. Ropelės užauga iki 60–90 g svorio, tinka vartoti šviežias, puikiai laikosi per žiemą. Gerai auga derlingoje, laidžioje vandeniui dirvoje. Svogūnams auginti geriausiai tinka laidus vandeniui, humusingas priesmėlis ar priemolis, gerai auga po javų, bulvių, agurkų, pomidorų, morkų.
Vienalizdžių svogūnų veislė. Auginant iš sodinukų išauga per 100 dienų nuo pasodinimo, o iš sėklų – per 130–145 dienas. Ropelės apie 60–70 g svorio, plokščiai apvalios, pusiau aštraus skonio. Gerai laikosi per žiemą. Svogūnams auginti geriausiai tinka laidus vandeniui, humusingas priesmėlis ar priemolis, gerai auga po javų, bulvių, agurkų, pomidorų, morkų.
Ankstyvoji veislė, mėgstama dėl švelnaus, pikantiško skonio. Šios veislės porai užaugina ilgesnę baltąją dalį nei vėlyvųjų veislių. Maistui naudojama baltoji poro dalis, tinka salotoms pagardinti, kepami kepsninėje arba marinuojami su kitomis daržovėmis. Balandžio pradžioje sėklų juostas sėkite po dangalais. Po 3–4 savaičių daigelius persodinkite į...