Petražolės yra viena populiariausių prieskoninių žolelių. Petražolės yra dvimetis augalas. Pirmaisiais metais išleidžia petražolės šakeles, o antraisiais – žiedinį stiebą Pagal tai, kuri augalo dalis naudojama, petražolės skirstomos į lapines ir šaknines. Petražolių lapeliai puikiai tinka patiems įvairiausiems tiek šaltiems, tiek karštiems patiekalams gardinti. Atskirų petražolių veislių lapeliai galis kirtis aromato intensyvumu bei lapų forma. Petražolių šaknys suteiks ypatingo aromato sultiniams, sriuboms bei troškiniams. Petražolės turi daug vitaminų ir maistingų medžiagų: vitamino E, C, B1, B2, K, PP, riebalų, angliavandenių, cinko, kalcio, geležies, mangano ir kt.
Petražoles galite auginti tiek šiltnamyje, tiek darže. Pasiėję šių prieskoninių žolelių į vazoną šviežių žalumynų turėsite ištisus metus, nepriklausomai nuo sezono. Petražolės geriausiai auga humusingoje, purioje priemolio ir priesmėlio dirvoje. Pirmą kartą rekomenduojama apdirbti žemę rudenį, o vėliau – pavasarį, kai bus sėjamos petražolės. Petražolės sėjamos balandžio antroje pusėje, bet galima pasėti ir rudenį. Petražolės mėgsta drėgmę, tačiau pažliugusioje dirvoje augtų prasčiau. Petražolės ištveria iki 9 laipsnių šalčio, palankiausia temperatūra joms augti - 17-18 laipsnių šilumos. Esant 3-4 laipsnių šilumai sėklos po sėjos sudygsta per 30-40 dienų. Petražolių pasėliuose reikia neleisti suvešėti piktžolėms, jeigu nėra lietaus – negausiai, bet dažnai laistyti, kad petražolės nepritrūktų drėgmės. Žiemai petražoles galima apdengti, kad pavasarį turėtumėte žalumynų. Zaliastotele.lt internetinėje parduotuvėje rasite platų lapinių bei šakninių petražolių sėklų asortimentą.
Lygialapių petražolių veislė. Derlius imamas po 70–75 dienų. Lapija kvapi, tamsiai žalios spalvos, naudojama patiekalams gardinti. Ankstyvam derliui – sėjama rudenį arba anksti pavasarį, rudens derliui sėjamos gegužės mėnesį.
Vegetacijos periodas – 80–90 dienų (pavasario/vasaros derliui) arba 150–180 dienų (rudens derliui). Lapai vešlūs, tamsiai žali, garbanoti. Juose esantys eteriniai aliejai praturtina patiekalų skonį. Lapus galima šaldyti, džiovinti, juose gausu vitaminų bei mineralinių medžiagų. Petražolės reiklios šviesai ir dirvai. Geriausiai auga priesmėlyje.
Lapai aromatingi, tamsiai žali, lygūs. Veislė vertinama ne tik dėl lapų, bet ir dėl šakniavaisių. Ankstyvam derliui sėjama iš rudens arba anksti pavasarį, rudens derliui - sėjama gegužės mėnesį. Geriausiai auga lengvoje, drėgnoje priesmėlio ar priemolio dirvoje.
Lapai vešlūs, tamsiai žali, labai garbanoti. Juose esantys eteriniai aliejai pagerina patiekalų skonį. Lapus galima šaldyti, džiovinti, juose yra vitaminų C, A, B1, B2, keratino, folio rūgšties, kalio druskų, magnio, geležies. Petražolės reiklios šviesai ir dirvai. Geriausiai auga priesmėlyje.
Veislė auginama nuo pavasario iki rudens, auginama daržo lysvėse ir ant palangės. Lapai vešlūs, tamsiai žali, garbanoti. Vartojamos šviežios, galima šaldyti, džiovinti. Geriausiai auga nepiktžolėtose, derlingose dirvose.
Derlingos šakninės petražolės, gerai augančios sunkesnėje dirvoje. Šakniavaisiai balti, lygūs, 20–22 cm ilgio. Vartojami švieži, tinka perdirbti, ilgai laikyti. Lapai tamsiai žali, gana aukšti, jie taip pat vartojami maistui. Ankstyvam pavasario derliui galima sėti rudenį.
Vegetacijos periodas - 110–150 dienų. Šakniavaisiai lygūs, iki 15 cm ilgio, žievė balta, minkštimas malonaus kvapo. Tinka vartoti šviežias, perdirbti. Maistui vartojami ir lapai. Ankstyvam pavasariniam derliui galima sėti iš rudens. Geriausiai auga lengvoje priesmėlio ar drėgnoje priemolio dirvoje.
Vidutinio ankstyvumo lapinių petražolių veislė. Lygiais, aromatingais, tamsiai žaliais lapais. Veislė vertinama ne tik dėl aromatingų lapų, bet ir šakniavaisių. Auginama pavasario/vasaros ir rudens derliui. Ankstyvam derliui – sėjama iš rudens arba anksti pavasarį, rudens derliui – gegužės mėnesį. Geriausiai auga lengvose priesmėlio ar priemolio drėgnose...
Vegetacijos periodas – 80–90 dienų (pavasario/vasaros derliui) arba 150–180 dienų (rudens derliui). Lapai vešlūs, tamsiai žali, garbanoti. Juose esantys eteriniai aliejai praturtina patiekalų skonį. Lapus galima šaldyti, džiovinti, juose gausu vitaminų bei mineralinių medžiagų. Petražolės reiklios šviesai ir dirvai. Geriausiai auga priesmėlyje.
Lygialapių petražolių veislė. Derlius imamas po 70–75 dienų. Lapija kvapi, tamsiai žalios spalvos, naudojama patiekalams gardinti. Ankstyvam derliui – sėjama rudenį arba anksti pavasarį, rudens derliui sėjamos gegužės mėnesį. Iki sėjos laikyti sausai.
Vegetacijos periodas - 175-195 dienos. Petražolių šakniavaisiai užauga iki 15-18 cm ilgio, jų žievė balta, minkštimas kreminis, malonaus aromato. Valgomi švieži, tinka perdirbimui bei laikymui per žiemą. Maistui vartojami ir lapai. Ankstyvam pavasariniam derliui galima sėti iš rudens, pridengtos gali žiemoti lauke. Geriausiai auga lengvoje ir drėgnoje...
Lygialapių petražolių veislė. Derlius imamas po 70–75 dienų. Lapija kvapi, tamsiai žalios spalvos, naudojama patiekalams gardinti. Ankstyvam derliui – sėjama rudenį arba anksti pavasarį, rudens derliui sėjamos gegužės mėnesį.
© UAB Agrofirma "SĖKLOS". Visos teisės saugomos.