Saujelė šviežių prieskoninių žolelių ‒ ir jūsų patiekalas įgaus puikų skonį. Prieskoniai gali suteikti puikų skonį pamėgtiems valgiams, bei atverti duris į kitų tautų virtuves. Verta visada po ranka turėti šviežios petražolės ir laiškinio česnako ‒ jie tinka beveik visuose lietuviškuose patiekaluose. Ką tik nuskinta krapų šakelė suteiks šviežumo ir vasaros skonio padažams bei sriuboms. Vos keli lapeliai šviežio baziliko ir pasklidęs aromatas nukels į šiltus prisiminimus apie atostogas saulėtoje Italijoje. Lapiniai ridikėliai, burokėliai, žirniai ar salierai suteiks ypatingo skonio žaliesiems kokteiliams bei praturtins jūsų mitybą organizmui būtinais vitaminais bei mikroelementais. Pamėgtų prieskoninių žolelių bei dar nepažintų prieskonių galite užsiauginti patys! Tam reikia visai nedaug: prieskoninių žolelių sėklų, žemės mišinio, keleto vazonėlių ir saulėtos palangės. Dar daugiau gastronominių nuotykių patirsite prieskoniams paskyrę keletą lysvių darže. Greta tradicinių petražolių, mėtų, raudonėlio ar šalavijo, pasėkite gelteklių, citrinžolių, ežiuolės, ožragės ar kurio kito retesnio augalo. Tokių būdu atrasite naujų skonių ir atsirinksite kurie prieskoniniai augalai jums labiausiai patinka. Vasarą lauke užaugintas prieskonines žoleles šaldykite bei džiovinkite, ruoškite naminius prieskonių mišinius. Tokiu būdu ištisus metus galėsite mėgautis išskirtinio skonio maistu. Zaliastotele.lt elektroninėje parduotuvėje rasite labai didelį asortimentą tiek pamėgtų prieskoninių žolelių, tiek retų augalų sėklų
KVAPIEJI BAZILIKAI AROMATICO DELLA RIVIERA LIGURELabai aromatingų lapelių bazilikų veislė. Maistui naudojami žali ir džiovinti lapeliai, jais galima gardinti mėsos, žuvų patiekalus, daržovių salotas, ypač tinka pomidorams paskaninti. Bazilikai auginami ant palangių, šiltnamiuose, karštą vasarą – ir lauke.
KVAPIEJI BAZILIKAI ITALIANO CLASSICOVienmečiai aromatiniai, prieskoniniai, vaistiniai, medingi augalai. Maistui naudojami malonaus kvapo ir kartoko skonio švieži ir džiovinti lapai arba lapų ir žiedų mišinys. Auginami lysvėse, balkonuose, ant palangėse.
Daugiamečiai, šalčiams atsparūs, nereiklūs, lengvai auginami augalai. Derėti pradeda anksti pavasarį. Maistui naudojami švelnaus česnakų kvapo laiškai. Augalai dekoratyvūs, gražiai atrodo auginami gėlių lysvėse, vazonėliuose.
BLAKINĖS KALENDROSPopuliariausia ir dažniausiai pasaulyje naudojama prieskoninė išskirtinio skonio ir aromato žolė. Maistui pagardinti naudojami švieži lapeliai ir džiovintos sėklos, ypač tinka mėsos ir žuvų patiekalams. Norint turėti šviežių lapelių visą sezoną, reikėtų sėti nuo kovo iki liepos kas 20 dienų.
KVAPIEJI BAZILIKAI DARK OPALVienmečiai aromatiniai, prieskoniniai, vaistiniai, medingi augalai. Maistui naudojami malonaus kvapo ir kartoko skonio švieži ir džiovinti lapai arba lapų ir žiedų mišinys. Auginami lysvėse, balkonuose, ant palangėse.
Daugiamečiai prieskoniniai, 40–100 cm aukščio, medingi augalai. Kaip prieskoniai naudojami švieži ir džiovinti lapai, citrinų ir melisų aromato, vertingiausi nepradėję žydėti. Tinka salotoms, mėsos patiekalams skaninti, arbatoms ruošti.
VAISTINIAI ŠALAVIJAIVaistiniai, prieskoniniai, dekoratyvūs, medingi augalai. Stipraus aromato ir aštraus skonio – tinka ankštinių daržovių patiekalams skaninti. Augalai dekoratyvūs, tinka auginti konteineriuose, loveliuose, žiemą – vazone ant palangės.
Vienmečiai vaistiniai, dekoratyvūs, medingi augalai. Nuskinti žiedai iš karto džiovinami, tik gerai išdžiovinti jie bus aromatingi. Geriausiai auga lengvoje, gerai įdirbtoje, piktžolėmis neapleistoje dirvoje.
Greitai augantis mišinys – gaivioms, spalvingoms ir sveikoms salotoms. Tinka auginti ant palangės ir darže.Mišinio kiekis pakuotėje viso 5,0 g.- ridikėliai žali – 2,0 g., kopūstai violetiniai – 3,0 g.
Greitai auga. Žalia, švelni žolytė tinka, lesinti papūgėles ir šerti naminius gyvūnėlius. Kol sudygsta, laikyti šiltoje vietoje prie lango.
Daugiamečiai prieskoniniai, 50 cm aukščio, dekoratyvūs, medingi augalai. Tinka sriuboms, jūrų gėrybių patiekalams, vištienai, žvėrienai, varškės patiekalams, arbatai skaninti. Auginami konteineriuose, loveliuose, žiemą – vazone ant palangės.
VAISTINĖS MELISOSDaugiamečiai vaistiniai, prieskoniniai, medingi augalai. Lapai ir žiedai skleidžia malonų, gaivų, citrinas primenantį kvapą. Šviežiomis ir džiovintomis žolėmis skaninami patiekalai, kuriems tinka citrinų aromatas. .
Lapinės daržovės, auginamos kaip sėjamosios salotos. Maistui naudojami švieži aromatingi, turintys riešutų prieskonį lapai. Puikiai dera prie sūrio, dedami į salotas, lapais puošiami patiekalai. Auga greitai. Auginamos pavasario, rudens derliui – sėjamos daržo lysvėje. Taip pat galima auginti vazonuose, loveliuose. Nerekomenduojama sėti vasaros viduryje.
VAISTINIAI ČIOBRELIAI Daugiamečiai vaistiniai, prieskoniniai, dekoratyvūs, medingi augalai. Auginami gėlynuose, kaip kiliminiai vejų augalai, žiemą – ant palangės. Naudojami švieži ar džiovinti lapai, jauni ūgliai, žiedai. Geriausiai auga priesmėlyje, saulėtoje vietoje.
STEVIJA (MEDAUS ŽOLĖ)Daugiamečiai, 10–16 kartų saldesni už cukrų, 60–80 cm aukščio augalai. Augalo lapelius galima dėti į arbatą, kavą, kompotą, kepinius – į viską, kas saldinama. Augalas beveik neturi kalorijų ir yra nepavojingas diabetikams. Auginamas kambariuose, vasarą – balkonuose lauke augalas nežiemoja. Auginant stevijas ant palangės vėlų rudenį ir...
PRIESKONIŲ MIŠINYS JAPANESE GREENSMišinio sudėtyje yra greitai augančių prieskoninių daržovių sėklos. Mišinyje 15 skirtingų rūšių sėklų. (Amaranthus Green Calaloo, Brassica rapa var. Mizuna green, Brassica rapa var. Tatsoi, Brassica rapa var. Pak Choy chinese white, Brassica juncea Osaka purple, rucola, radish)Mišinį galima auginti vazonuose, loveliuose,...
Daugiamečiai prieskoniniai, dekoratyvūs augalai. Maistui naudojami kartoko skonio lapai, ūgliai, žiedai. Džiovinti ir švieži lapai tinka jūrų gėrybių, veršienos, kalakutienos patiekalams skaninti. aromatas. Ūgliai ir švieži lapeliai skinami neprasidėjus žydėjimui.
Vienmečiai prieskoniniai augalai. Maistui naudojami lapai, ūgliai, sėklos. . Norint ilgiau mėgautis derliumi patariama sėti kelis kartus per metus. Geriausiai auga lengvame priesmėlyje, atviroje saulėtoje vietoje.
VAISTINĖS RAMUNĖS Vienmečiai vaistiniai, dekoratyvūs, medingi augalai. Nuskinti žiedai iš karto džiovinami, tik gerai išdžiovinti jie bus aromatingi. Geriausiai auga lengvoje, gerai įdirbtoje, piktžolėmis neapleistoje dirvoje.
Daugiametis, žolinis, 80–90 cm aukščio augalas. Auginamas vazonuose, prieskonių darželiuose. Geriausiai auga priesmėlio ar priemolio dirvoje, drėgnoje pavėsingoje ar šviesioje vietoje. Toje pačioje vietoje augalas gali augti ne vienus metus.
Vaisiai smulkūs, skanūs, 5–10 g, augalai dera labai gausiai. Valgomi švieži, marinuojami, dedami į salotas, skoniu primena agurkus. Augalai auga greitai, iki 3–5 m aukščio, vienas augalas užima 2–3 m skersmens plotą, todėl reikia sodinti prie sienos arba įrengti atramas. Dekoratyvūs ne tik vaisiai, bet ir patys augalai, primenantys lianas.Rekomeduojama...
Daugiamečiai prieskoniniai, medingi augalai, mėgstami dėl stipraus pipirmėčių aromato, naudojami arbatai, patiekalams gardinti. Augalai nereiklūs, gerai auga pavėsyje, stiprus kvapas atbaido peles, skruzdes.
Vienmečiai aromatiniai, prieskoniniai, medingi augalai. Maistui naudojami malonaus kvapo ir kartoko skonio švieži ir džiovinti lapai arba lapų ir žiedų mišinys. Auginami lysvėse, balkonuose, ant palangės.
TIKROSIOS LEVANDOS Daugiamečiai prieskoniniai, dekoratyvūs, medingi augalai. Maistui naudojami švieži ir džiovint, aštraus skonio lapai. Tinkamiausias dauginimo būdas – sodinti daigais, iš sėklų užaugintais daigyne. Vienoje vietoje gali augti net 10 metų.
PAPRASTIEJI RAUDONĖLIAIDaugiamečiai prieskoniniai, dekoratyvūs, medingi augalai. Švieži ir džiovinti lapai tinka salotoms, mėsos patiekalams skaninti, antpilams aromatizuoti. Labai populiarūs prieskoniai italų virtuvėje, raudonėliais gardinamos picos, spagečiai.
KVAPIEJI BAZILIKAI CINNAMONVienmečiai aromatiniai, prieskoniniai, vaistiniai, medingi augalai. Maistui naudojami malonaus kvapo ir kartoko skonio švieži ir džiovinti lapai arba lapų ir žiedų mišinys. Auginami lysvėse, balkonuose, ant palangėse.
SĖJAMOSIOS GRAŽGARSTĖS Lapinės daržovės, auginamos kaip sėjamosios salotos. Auga greitai, nereikia ypatingų dirvos sąlygų. Maistui naudojami švieži, aromatingi riešutų prieskonio lapai. Puikiai dera prie sūrio, dedami į salotas, jais puošiami patiekalai. Auga greitai, todėl, norint mėgautis šiais aromatingais lapais visą vasarą, rekomenduojama sėti kelis...
Lengvai auginami ir nereiklūs augalai, todėl jie yra puikus pasirinkimas net ir mažesniems sodininkams. Maistui naudojami lapai ir raudonos spalvos kvapnios uogytės, kurios atkreips vaikų dėmesį ir suteiks papildomo grožio daržui.
KVAPIEJI BAZILIKAI THAI Vienmečiai aromatiniai, prieskoniniai, vaistiniai, medingi augalai. Maistui naudojami malonaus kvapo ir kartoko skonio švieži ir džiovinti lapai arba lapų ir žiedų mišinys. Auginami lysvėse, balkonuose, ant palangėse.
SĖJAMOSIOS GRAŽGARSTĖSLengvai auginamos ir greitai augančios lapinės daržovės. Maistui naudojami švieži, kiek aštroko skonio lapeliai. Auginamos pavasario, rudens derliui – sėjamos daržo lysvėje. Taip pat galima auginti vazonuose, loveliuose. Nerekomenduojama sėti vasaros viduryje.
Vienmečiai vaistiniai, dekoratyvūs, medingi augalai. Nuskinti žiedai iš karto džiovinami, tik gerai išdžiovinti jie bus aromatingi. Geriausiai auga lengvoje, gerai įdirbtoje, piktžolėmis neapleistoje dirvoje. Augalai 50-60 cm aukščio. Daiginant sėklų substratu nereikia užberti, o tik lengvai įspausti į dirvos paviršių. Kad sudygtų, dirvos paviršius turi...
THAI bazilikai yra itin aromatingi, augalas dekoratyvus, kolonos formos, užauga iki 60–90 cm, lapija tamsiai žalios spalvos. Tinka auginti lauke, šiltnamyje ir vazonuose. Ruošiant prieskonių mišinius, dera su čiobreliais, peletrūnais, petražolėmis, rozmarinais. Lapeliai aromatingiausi iki žydėjimo. Žiemą bazilikų galima užsiauginti ir namuose dėžutėse ant...
Daugiamečiai 40–60 cm aukščio augalai, auginami gėlynuose, vazonuose, prieskonių darželiuose. Levandoms parenkama saulėta vieta, laidi vandeniui dirva. Augalas dekoratyvus visą sezoną, mėgstamas drugelių ir bičių.
Vienmečiai aromatingi prieskoniniai, dekoratyvūs ir medingi augalai. Maistui naudojami švieži ir džiovinti stiebai su lapais. Tinka mėsos, varškės, daržovių patiekalams gardinti. Auginami lysvėse, balkonuose, ant palangės. Į dirvą sodinami - daigeliai.
PAPRASTIEJI RĖŽIUKAIPikantiško skonio greitai auganti lapinė daržovė, maistui naudojami greitai ataugantys jauni lapeliai. Iš šviežių lapelių ruošiamos salotos, gardinamos sriubos, ruošiami kokteiliai. Auginimui parenkama drėgna vieta.
PAPRASTOSIOS PORTULAKOSVienmečiai vertingi augalai. Maistui naudojami lapeliai, skoniu primenantys špinatus. Užauga per penkias savaites nuo sėjos, derlius skinamas iki žydėjimo. Norint nuolat mėgautis šviežiais lapeliais, rekomenduojama sėti kelis kartus per sezoną.
SULTINGOSIOS MĖTOS MINI MINT Dekoratyvus augalas smulkiais, žaliais lapeliais, auginamas kaip vienmetis. Palietus arba užmynus, lapeliai skleidžia malonų kvapą. Kaip kiliminis augalas auginamas prieskonių darželiuose, gėlynuose, vazonuose, balkonų loveliuose. Nepakeičiamas kompozicijose, labai dekoratyviai atrodo auginamas vienas – suaugę augalai...
Daugiamečiai ypač kvapnūs prieskoniniai, medingi augalai. Auginamos vazonuose, prieskonių darželiuose. Kaip prieskoniai tinka švieži ir džiovinti lapai, jauni ūgliai. Augalai pjaunami žydėjimo pradžioje.
VAISTINĖS JUOZAŽOLĖSPrieskoniniai, vaistiniai, dekoratyvūs, medingi augalai. Kaip prieskoniai naudojami švieži arba džiovinti lapai, žiedai, jaunos ūglių viršūnėlės. Šalavijų ir mėtų kvapo. Augalai vertinami dėl dekoratyvinių ypatybių, puikiai dera auginami šalia rožių, tinka šlaitams apželdinti.
Vienmečiai, aromatiniai, prieskoniniai, vaistiniai, medingi augalai. Maistui vartojami malonaus kvapo ir kartoko skonio švieži ir džiovinti lapai ir žiedai. Tinka mėsos, žuvies patiekalams. Auginami lysvėse, balkonuose, ant palangės. Ruošiant prieskonių mišinius, dera su čiobreliais, peletrūnais, petražolėmis, rozmarinais. Lapeliai aromatingiausi iki...
TUŠČIALAIŠKIAI ČESNAKAI STRADAAnkstyvoji veislė, tinka salotoms, laiškai skanūs, sultingi neformuoja ropelės. Vegetacijos periodas – 55–65 dienos. Tinka auginti pavasario ir rudens derliui. Atsparūs sausrai ir žemai temperatūrai. Geriausiai auga sukultūrinto priesmėlio, lengvo priemolio dirvoje. Auginami šiltnamiuose, lauke po dangalais ir atvirame...