Kukurūzai – skani ir maistinga daržovė, deranti su įvairiais maisto produktais. Iš kukurūzų grūdų gaminami miltai, kruopos, dribsniai, gliukozė, krakmolas, sirupas, spiritas. Kukurūzai pasižymi maistingumu – juose gausu angliavandenių, baltymų, riebalų, vitaminų A ir C, kalio, fosforo, kalcio, geležies, seleno. Termiškai apdoroti kukurūzai daug geriau išsaugo vitaminus nei, pavyzdžiui, pupelės ar žirniai. Bene paprasčiausias yra klasikinis saldžiųjų kukurūzų paruošimas – burbuolę keletą minučių apvirti ir pabarstyti druska bei aptepti sviestu. Nustebsite, koks gardus šis greitai paruošiamas skanėstas. Vasaros metu išmėginkite ir ant grilio keptų kukurūzų burbuolių skonį. Mažos kukurūzų burbuolės pagyvins daržovių troškinius, jos puikiai tinka wok patiekalams ruošti. Mažos saldžiųjų kukurūzų burbuolės taip pat idealiai tinka konservavimui. Virtuvėje pravers tiek švieži, tiek konservuoti kukurūzai.
Kukurūzai geriausiai auga derlingose dirvose – priesmėliuose, lengvuose ir vidutiniuose priemoliuose. Jiems netinka rūgščios ir pernelyg drėgnos dirvos, taip pat šalnas pritraukiančios dirvos (durpžemiai, smėliai). Kukurūzai yra labai jautrūs piktžolėms, todėl jas būtina naikinti. Kukurūzai sėjami gegužės pradžioje, o derliaus nuėmimo laikas priklauso nuo kukurūzų veislės bei oro sąlygų. Paprastai Lietuvoje ūkininkai kukurūzų burbuoles nuimama spalio viduryje, o esant nepalankioms oro sąlygoms – spalio gale. Įsigykite kukurūzų sėklų Zaliastotele.lt internetinėje parduotuvėje. Čia rasite įvairių veislių saldžiųjų kukurūzų – tiek klasikinių, tiek sunokinančių miniatūrines burbuoles.
Ankstyvas saldžiųjų kukurūzų hibridas, išsiskiriantis derlingumu, augalų tvirtumu bei gera augalų sveikata. Vegetacijos trukmė – 100 dienų nuo sėjos. Augalai užauga iki 170–190 cm aukščio. Užaugina apie 250–320 g sveriančias 20–25 cm ilgio geltonas ir itin saldžias burbuoles. Valgomi švieži, tinka perdirbti. Geriausiai auga derlingoje ir drėgnoje,...
Vidutiniškai ankstyva saldžiųjų kukurūzų veislė. Augalai užauga iki 1,4–1,5 m aukščio. Burbuolės ilgos, 2–3 ant stiebo, grūdai geltonos spalvos, gero skonio. Juose daug cukraus, krakmolo, baltymų ir vitaminų. Burbuolės pradedamos skinti rugpjūčio viduryje, kai grūdai minkšti ir sultingi. Tinka šviežiam vartojimui, konservavimui, šaldymui. Geriausiai auga...
Ankstyva saldžiųjų kukurūzų veislė. Vegetacijos periodas – 90 dienų. Augalai užauga iki 180–220 cm aukščio. Užaugina mažas, geltonas, saldžias burbuoles. Valgomi švieži, gali būti perdirbti, labai tinka konservuoti. Geriausiai auga derlingoje ir drėgnoje, vandeniui ir orui laidžioje dirvoje.
SALDIEJI KUKURŪZAI GOLDEN BANTAMVidutiniškai ankstyva saldžiųjų kukurūzų veislė. Augalai užauga iki 1–4 m aukščio. Burbuolės ilgos, 2–3 ant stiebo.Tinka šviežiam vartojimui, konservavimui, šaldymui. Geriausiai auga derlingoje ir drėgnoje, vandeniui ir orui pralaidžioje dirvoje.
Itin ankstyvas, atsparus ligoms saldžiųjų kukurūzų hibridas. Vegetacijos trukmė – 95 dienos. Augalai užauga iki 140–160 cm aukščio. Užaugina apie 240–310 g sveriančias, 18–23 cm ilgio, labai saldžias dvispalves (75 % geltonų sėklų, 25 % baltų sėklų) burbuoles. Valgomi švieži. Geriausiai auga derlingoje ir drėgnoje, vandeniui ir orui laidžioje dirvoje.