Rūgštynės - daugiametis augalas. Rūgštynės dirvai nėra reiklios, tačiau geriausiai auga puveninguose, drėgnuose priemoliuose. Rūgštynės ankstyvam derliui sėjamos balandžio pabaigoje - gegužės pradžioje, o vėlyvam - birželio pabaigoje - liepos pradžioje. Vasarinėms rūgštynėms geriausi priešsėliai - salotos, krapai, ridikėliai. Prieš sėją rūgštynių sėklas reikia 2-3 dienas palaikyti drėgname audinyje, taip pat pasirūpinti, kad dirvoje nebūtų piktžolių, ir gerai patręšti perpuvusiu mėšlu, galima pabarstyti ir mineralinių trąšų. Tinkama temperatūra sudygti sėkloms - 2-3 laipsniai šilumos. Rūgštynės sudygsta per 10-15 dienų, esant geroms sąlygoms - šiek tiek greičiau. Jeigu sausa, vasarai sėtos rūgštynės turi būti laistomos. Vėlyvas rūgštynes nutirpus sniegui galima pridengti polietileno plėvele, kad rūgštynės greičiau sudygtų. Taip pat reikėtų sugrėbti sušalusius lapus, papurenti žemę, patręšti. Vienoje vietoje rūgštynės auginamos 3-4 metus. Per augimo laiką rūgštynių lapus reikia nurinkti kas 20-25 dienas 3-4 kartus, kad nesusiformuotų žiedynstiebiai. Po nurinkimo žemė patręšiama. Visą augimo laiką žemė turi būti purenama, ravimos piktžolės. Rūgštynės turi įvairių vitaminų ir mineralinių medžiagų.
Nuo sudygimo iki pirmojo derliaus praeina 45–50 dienų. Dirvai nereiklios, bet mėgsta drėgną, silpnai rūgščią, puveningą priemolio dirvą. Gali augti ir pavėsyje. Geriausiai auga esant + 13–18 °C temperatūrai. Didžiausias derlius būna antraisiais ir trečiaisiais metais. Vienoje vietoje gali augti 3–4 metus. Pasėjus vasaros viduryje, derlius imamas kitų metų...
Daugiametės, atsparios šalčiui ir sausrai, nereiklios dirvai lapinės daržovės. Nuo sudygimo iki pirmojo derliaus praeina 45–50 dienų. Gali augti ir pavėsyje. Geriausiai auga esant +13–18 °C temperatūrai. Didžiausias derlius būna antraisiais ir trečiaisiais metais. Maistui vartojami jauni lapeliai.
Daugiametės, nereiklios dirvai, atsparios sausroms ir gerai žiemojančios. Pirmieji lapeliai pasirodo anksti pavasarį vos nutirpus sniegui ir yra daug didesni už įprastų rūgštynių. Augalai užauga iki 8–1 cm aukščio. Maistui vartojami jauni lapeliai. Labai vertingos maistine prasme – jose gausu vitaminų ir mineralinių medžiagų, be to, jose mažai oksalo...
Augalai labai dekoratyvūs - ovaliais su raudonos spalvos gyslelėmis lapeliais - tinka ne tik maistui, bet gali papuošti gėlyną ar prieskonių lysvę. Valgomi jauni lapeliai, kurie užauga per 30-40 dienų nuo sudygimo, peraugę lapai būna kieti. Tinka sriuboms, salotoms, žuvies patiekalms, troškiniams, padažams. Ankstyvam derliui auginamos šiltnamyje ar po...
ŠPINATINĖS RŪGŠTYNĖS Daugiametės, nereiklios dirvai, atsparios sausroms ir gerai žiemojančios. Pirmieji lapeliai pasirodo anksti pavasarį vos nutirpus sniegui ir yra daug didesni už įprastų rūgštynių. Augalai užauga iki 0,8 m aukščio. Maistui vartojami jauni lapeliai. Tinka salotoms, sriuboms, įdarams gaminti, galima šaldyti, konservuoti, sūdyti.Sėklų...
© UAB Agrofirma "SĖKLOS". Visos teisės saugomos.