Ekologiškos sėklos - išauginamos ir subrandinamos ekologiškuose ūkiuose ir yra puikus pasirinkimas vertinantiems ekologiškus produktus ir puoselėjantiems aplinką, bei siekiantiems gyventi tvariau. Ekologinio daržo pradžia – sėklos, kurios išauginamos ekologinės gamybos ūkiuose, apdorojamos, pakuojamos, žymimos, laikomos, gabenamos ir parduodamos laikantis specialių reikalavimų. Jos nėra genetiškai modifikuotos. Tokias sėklas lengvai atskirsite, nes jų pakuotės pažymėtos specialiu visoje Europos Sąjungoje naudojamu ženklu:
Auginant ekologiškai augalai nėra tręšiami sintetinėmis trąšomis, nėra naudojama sintetinė augalų apsauga (herbicidai, fungicidai, insekticidai, beicai ir kt.) – ekologiniame ūkyje auginamos augalų veislės pasižymi didesniu atsparumu ligoms ir kenkėjams, yra maksimaliai pritaikytos prie dirvožemio ir klimato sąlygų, tad ekologiškas sėklas verta rinktis ir tiems, kurie nori auginti atsparesnes aplinkos poveikiui veisles savo darže.
Ekologiškų sėklų daigumas toks pat, kaip ir įprastų sėklų – joms keliami tie patys kokybės reikalavimai.
Vienmečiai aromatingi prieskoniniai, dekoratyvūs ir medingi augalai. Maistui naudojami švieži ir džiovinti stiebai su lapais. Tinka mėsos, varškės, daržovių patiekalams gardinti. Auginami lysvėse, balkonuose, ant palangės. Į dirvą sodinami - daigeliai.
VAISTINIAI ČIOBRELIAI Daugiamečiai vaistiniai, prieskoniniai, dekoratyvūs, medingi augalai. Auginami gėlynuose, kaip kiliminiai vejų augalai, žiemą – ant palangės. Naudojami švieži ar džiovinti lapai, jauni ūgliai, žiedai. Geriausiai auga priesmėlyje, saulėtoje vietoje.
VAISTINĖS MELISOSDaugiamečiai vaistiniai, prieskoniniai, medingi augalai. Lapai ir žiedai skleidžia malonų, gaivų, citrinas primenantį kvapą. Šviežiomis ir džiovintomis žolėmis skaninami patiekalai, kuriems tinka citrinų aromatas. .
RAUKŠLĖTIEJI ŽIRNIAI KARINAAnkstyvoji, derlinga gliaudomųjų žirnių veislė. Nuo sėjos iki vartojimo praeina apie 70–80 dienų. Augalai užauga iki 60 cm aukščio, ankštys tamsiai žalios spalvos, ankštyje 9–10 žirnių. Geriausiai auga vidutiniškai sunkioje, laidžioje orui ir vandeniui dirvoje.
MOLIŪGAI JACK O' LANTERNDerlinga veislė, vaisiai vidutinio dydžio, ovalūs. Minkštimas oranžinis, saldus. Norint gauti ankstyvesnį derlių, daiginama puodeliuose ir į lauką sodinami daigais. Moliūgai vartojami švieži, galima troškinti, virti, kepti.
KVAPIEJI BAZILIKAI ITALIANO CLASSICOVienmečiai aromatiniai, prieskoniniai, vaistiniai, medingi augalai. Maistui naudojami malonaus kvapo ir kartoko skonio švieži ir džiovinti lapai arba lapų ir žiedų mišinys. Auginami lysvėse, balkonuose, ant palangėse.
Vidutiniškai ankstyva veislė. Derlius imamas po 85–95 dienų. Šakniavaisiai apvalūs, tamsiai raudonos spalvos. Auginama vasaros ir rudens derliui, tinka sandėliuoti. Geriausiai auga vidutiniškai sunkioje, giliai įdirbtoje dirvoje.
KVAPIEJI BAZILIKAI DARK OPALVienmečiai aromatiniai, prieskoniniai, vaistiniai, medingi augalai. Maistui naudojami malonaus kvapo ir kartoko skonio švieži ir džiovinti lapai arba lapų ir žiedų mišinys. Auginami lysvėse, balkonuose, ant palangėse.
Ankstyvoji veislė. Derlius imamas po 50 dienų. Šiltnamiuose ar inspektuose užauginti daigai pradeda derėti greičiau. Daigai į lauką sodinami pasibaigus šalnoms. Jauni vaisiai labai skanūs, tinka konservuoti, iš jų gaminamos salotos, verdamos uogienės.
VALGOMIEJI POMIDORAI MARMANDEVidutiniškai ankstyva, aukštaūgė veislė, augalai užauga iki 150–170 cm aukščio. Vaisiai dideli ir mėsingi, 150–170 g, labai skanūs, plona odele. Auginami polietileniniuose šiltnamiuose, karštą vasarą galima auginti ir lauke. Auginant lauke parenkama saulėta vieta.
Ankstyva veislė, vaisiai nedideli, sveria 2–3 kg. Odelė minkšta, minkštimas gelsvas, saldus su riešutų prieskoniu, tinka konservuoti. Iš šių moliūgų gaminamos salotos, verdamos uogienės.
Šparaginių pupelių veislė. Užauga per – 60 dienų. Augalai 50 cm aukščio, ankštys geltonos, iki 14 cm ilgio. Tinka šviežiam vartojimui, šaldymui ir perdirbimui. Geriausiai auga lengvoje ir vidutiniškai sunkioje, gerai įdirbtoje, purioje dirvoje, saulėtoje vietoje.
VALGOMIEJI POMIDORAI MATINAAnkstyva, aukštaūgė pomidorų veislė. Vaisiai sveria 90–120 g, apvalūs, labai skanūs, tinka vartoti švieži ir perdirbti. Auginami polietileniniuose šiltnamiuose, karštą vasarą galima auginti ir lauke, tik svarbu parinkti saulėtą vietą.
CUKRINIAI ŽIRNIAI NORLIAnkstyvoji derlinga šparaginių žirnių veislė, žydinti sniego baltumo žiedeliais. Augalai užauga iki 50–60 cm aukščio. Ankštys tamsiai žalios, labai saldžios, skinamos, kai užauga iki 5–6 cm ilgio. Šios veislės žirnius galima auginti vazonuose.
VALGOMIEJI SVOGŪNAI (LAIŠKINIAI) WITTE VAN LISSABONAnkstyva, derlinga laiškinių svogūnų veislė. Vegetacijos periodas - 50–60 dienų. Neformuoja ropelių. Laiškai – švelnaus skonio, ilgu, baltu sustorėjusiu stiebu. Auginami šiltnamiuose ir atvirame grunte. Galima sėti iš rudens ankstyvam pavasariniam derliui.
Maistui naudojami žali lapai, iš kurių gaminamos salotos, košės, sriubos, juos galima konservuoti žiemai. Sėjami anksti pavasarį, pasėjus per karščius (vidurvasarį) - derlius negausus. Norint gauti ankstyvą špinatų derlių, sėjami rudenį.
BLAKINĖS KALENDROSPopuliariausia ir dažniausiai pasaulyje naudojama prieskoninė išskirtinio skonio ir aromato žolė. Maistui pagardinti naudojami švieži lapeliai ir džiovintos sėklos, ypač tinka mėsos ir žuvų patiekalams. Norint turėti šviežių lapelių visą sezoną, reikėtų sėti nuo kovo iki liepos kas 20 dienų.
Lygialapių petražolių veislė. Derlius imamas po 70–75 dienų. Lapija kvapi, tamsiai žalios spalvos, naudojama patiekalams gardinti. Ankstyvam derliui – sėjama rudenį arba anksti pavasarį, rudens derliui sėjamos gegužės mėnesį.
Vienametės, ryškiaspalvės, lengvai auginamos ir greitai augančios gėlės, vaistiniai augalai. Šios gėlės auginamos gėlynuose, žydinčiose pievose. Dirvai nėra reiklios, gerai auga ir skurdžiose dirvose. Žiedai vilioja margaspalvius drugelius.
SĖJAMOSIOS SALOTOS MAY QUEENAnkstyvoji gūžinių salotų veislė. Kitaip šios salotos dar vadinamos sviestinėmis. Auginamos polietileniniuose šiltnamiuose ir lauke. Norint užsiauginti kokybišką derlių, rekomenduojama sodinti daigus. Geriausiai auga purioje, derlingoje dirvoje.
CUKINIJOS GENOVESEVidutiniškai ankstyva, derlinga veislė. Derlius imamas po 55 dienų. Šiltnamiuose ar inspektuose užauginti daigai pradeda derėti greičiau. Daigai į lauką sodinami pasibaigus šalnoms. Jauni vaisiai labai skanūs, tinka konservuoti.
Ankstyva aštrumi veislė, vaisiai žalios ir raudonos spalvos, stipraus skonio. Tinka šviežiam vartojimui, konservavimui, vaisius galima džiovinti. Auginama šilnamiuose, žiemos soduose, karštą vasarą puikiai dera ir lauke.Vaisiuose kapsaicino kiekis pagal Skovilio skalę (SHU) 30-50 tūkstančių.
VALGOMIEJI RIDIKĖLIAI RAXEAnkstyvoji, derlinga veislė. Sėkloms sudygus užauga per 22–25 dienas. Šakniavaisiai taisyklingos formos, ryškiai raudonos spalvos, vidutinio dydžio, neaitrūs. Tinka auginti šiltnamiuose ir atvirame grunte. Rudens derliui ridikėliai sėjami antroje rugpjūčio pusėje.
VALGOMIEJI POMIDORAI S. MARZANO 2 Vėlyva veislė, aukštaūgė pomidorų veislė. Vaisiai pailgi, labai skanūs, tinka vartoti švieži ir perdirbti. Ypač tinka konservuoti. Auginami polietileniniuose šiltnamiuose, karštą vasarą galima auginti ir lauke, tik svarbu parinkti saulėtą vietą.
Ankstyvoji, derlinga veislė. Šakniavaisiai pailgi, raudoni su baltu galiuku. Užauga per 27 dienas nuo sudygimo. Skanūs, ilgai neperauga. Auginami lauke ir po priedangomis. Rudens derliui ridikėliai sėjami antroje rugpjūčio pusėje.
SALDIEJI KUKURŪZAI GOLDEN BANTAMVidutiniškai ankstyva saldžiųjų kukurūzų veislė. Augalai užauga iki 1–4 m aukščio. Burbuolės ilgos, 2–3 ant stiebo.Tinka šviežiam vartojimui, konservavimui, šaldymui. Geriausiai auga derlingoje ir drėgnoje, vandeniui ir orui pralaidžioje dirvoje.
Ankstyva veislė. Augalai užauga 60 cm aukščio, ankštys 11 cm ilgio, žirneliai skanūs. Valgomi švieži, bet labiausiai tinka šaldyti ir konservuoti. Žirniams auginti tinka drėgmę sulaikantis priemolio ir molio dirvožemis.
VALGOMOSIOS MORKOS NANTESE 2Vidutiniškai ankstyva veislė. Šakniavaisiai 16–20 cm ilgio, lygaus paviršiaus, bukais galais, plona šerdimi. Užauga per 110–115 dienų. Vartojamos šviežios, laikomos žiemai. Geriausiai auga sukultūrintoje, humusingoje, neįmirkusioje lengvo priemolio arba priesmėlio dirvoje.
Vidutiniškai ankstyva lapinių salotų veislė. Derlius imamas praėjus 45–50 dienų nuo sudygimo. Kompaktiškos, lapeliai garbanoti, žali su rausvais krašteliais. Skinamos greitai atželia. Galima sėti lauke ir šiltnamyje.
Vidutiniškai ankstyva, derlinga veislė. Lengvai auginami, gali augti pavėsyje. Maistui naudojami švieži ir džiovinti lapai, žiedynai, stiebai. Tinka šaldyti, konservuoti. Kad visą vasarą turėtumėte krapų, sėkite juos kas 10 dienų.
PAPRASTIEJI TRUMPAVAISIAI AGURKAI PICCOLO VERDE DI PARIGI Vidutiniškai ankstyva, derlinga salotinio tipo veislė. Vaisiai žalios spalvos, gražios formos, vartojami švieži. Auginami lauke ir po priedangomis. Į tą pačią vietą agurkus rekomenduojama sodinti po 2–3 metų.
VAISTINĖS JUOZAŽOLĖSPrieskoniniai, vaistiniai, dekoratyvūs, medingi augalai. Kaip prieskoniai naudojami švieži arba džiovinti lapai, žiedai, jaunos ūglių viršūnėlės. Šalavijų ir mėtų kvapo. Augalai vertinami dėl dekoratyvinių ypatybių, puikiai dera auginami šalia rožių, tinka šlaitams apželdinti.
Ankstyvoji lapinių salotų veislė. Lapeliai žali, labai skanūs, nupjauti atželia. Auginamos polietileniniuose šiltnamiuose ir lauke. Norint užsiauginti kokybišką derlių, rekomenduojama sodinti daigus. Geriausiai auga purioje, derlingoje dirvoje.
Spalvingas,gėlių mišinys vasaros gėlynams, timka auginti vazonuise. Ryškiaspalviai, kvepiantys žiedai privilios į gėlynus bites ir drugelius. Sėklas galima sėti tiesiai į gėlyną. Auginti parenkama saulėta vieta, vandeniui ir orui laidi dirva.
Vidutiniškai ankstyva, užauginanti 700-800 gramų sveriančius vaisius, aukštaūgė (indeterminantinė) veislė. Šios veislės pomidorai patiks mėgstantiems skanius, saldoko skonio vaisius. Pomidorai tinka salotoms, konservavimui.
SĖJAMOSIOS SALOTOS BLACK SEEDED SIMPSONAnkstyva, atspari ligoms, derlinga lapinių salotų veislė. Užauga per 53–60 dienų. Augalo lapai stambūs, garbanoti, šviesiai žalios spalvos, sultingi, nekartūs, sveria apie 250–400 g. Tinka auginti šiltnamyje ir lauke.
KVAPIEJI BAZILIKAI CINNAMONVienmečiai aromatiniai, prieskoniniai, vaistiniai, medingi augalai. Maistui naudojami malonaus kvapo ir kartoko skonio švieži ir džiovinti lapai arba lapų ir žiedų mišinys. Auginami lysvėse, balkonuose, ant palangėse.
SALOTINĖS SULTENĖS VITAnkstyva, greitai auganti ir lengvai auginama veislė.Užauga per 60 dienų. Augalai nedideli. Lapeliai žali, dideli, ovalūs, švelnaus skonio, sultingi, riešutų prieskonio. Sėjamos keletą kartų per vegetaciją. Auginamos šiltnamyje ir lauke.
Ankstyva veislė, užauga per 22–25 dienas. Šakniavaisiai raudonos spalvos, sultingi, skanūs. Ankstyvam derliui auginama šiltnamiuose, vasaros ir rudens derliui sėjami į lauką. Gerai auga derlingose dirvose, būtina laistyti.
Veislė auginama nuo pavasario iki rudens, auginama daržo lysvėse ir ant palangės. Lapai vešlūs, tamsiai žali, garbanoti. Vartojamos šviežios, galima šaldyti, džiovinti. Geriausiai auga nepiktžolėtose, derlingose dirvose.
DARŽINĖS PUPELĖS ŽEMAŪGĖS MAXIAnkstyva veislė, derlius imamas po 50–60 dienų. Mėgiama dėl labai skanių 18–20 cm ilgio ankščių, augalai 45 cm aukščio. Vartojamos šviežios, keptos, virtos, konservuotos, tinka šaldyti. Gerai auga ir dera derlingoje, nerūgščioje, drėgnoje priemolio dirvoje.
KININIAI RATILIAI STANDYVienmetės 60 cm aukščio gėlės. Žiedai dideli, ryškūs. Augalas šakotas. Geriausiai auga derlingoje, laidžioje vandeniui ir orui dirvoje, saulėtoje vietoje. Atsparios šalnoms. Sodinamos vienmečių gėlių gėlynuose,
Ankstyva veislė, auginama šviežiam vartojimui ir trumpam laikymui. Derlius imamas praėjus 80 dienų nuo sėklų sudygimo. Šakniavaisiai cilindro formos, 15–17 cm ilgio. Geriausiai auga sukultūrintoje, humusingoje dirvoje.
SĖJAMOSIOS SALOTOS MERVEILLE DES QUATRE SAISONSDvispalvės sviestinio tipo gūžinės salotos. Vegetacijos laikotarpis – 52–57 dienos. Auginamos polietileniniuose šiltnamiuose ir lauke. Norint užsiauginti kokybišką derlių, rekomenduojama sodinti daigus. Geriausiai auga purioje, derlingoje dirvoje.
Ankstyva veislė, vaisiai nedideli, sveria 2–3 kg. Odelė minkšta, minkštimas gelsvas, saldus su riešutų prieskoniu, tinka konservuoti. Iš šių moliūgų gaminamos salotos, verdamos uogienės.
GĖLIŲ MIŠINYS BUTTERFLYSpalvingas, maloniai kvepiantis gėlių mišinys vasaros gėlynams. Ryškiaspalviai, kvepiantys žiedai privilios į gėlynus bites ir drugelius. Sėklas galima sėti tiesiai į gėlyną. Auginti parenkama saulėta vieta, vandeniui ir orui laidi dirva.
PAPRASTIEJI RAUDONĖLIAIDaugiamečiai prieskoniniai, dekoratyvūs, medingi augalai. Švieži ir džiovinti lapai tinka salotoms, mėsos patiekalams skaninti, antpilams aromatizuoti. Labai populiarūs prieskoniai italų virtuvėje, raudonėliais gardinamos picos, spagečiai.
VAISTINIAI ŠALAVIJAIVaistiniai, prieskoniniai, dekoratyvūs, medingi augalai. Stipraus aromato ir aštraus skonio – tinka ankštinių daržovių patiekalams skaninti. Augalai dekoratyvūs, tinka auginti konteineriuose, loveliuose, žiemą – vazone ant palangės.
SĖJAMOSIOS SALOTOS PARRIS ISLAND COSRomėniško tipo salotų veislė užauginant gūželes. Gūželių lapai traškūs, sultingi. Augalai ne tik išskirtinio skonio, bet išsiskiria ir dekoratyvumu. Ankstyvam derliui sėjamos į šiltnamį, vėlesniam tiesiai į lauką. Geriausiai auga purioje, derlingoje dirvoje.
Vidutiniškai ankstyva veislė. Maistui vartojami švieži, virti, marinuoti, sultingi šakniavaisiai. Gerai išsilaiko per žiemą. Dirvai nereikli daržovė. Sodinama daigais arba sėjama tiesiai į dirvą.
SĖJAMOSIOS PIPIRNĖSSėklos, skirtos jauniems lapeliams – mikrožalumynams – auginti. Sėklos sėjamos visus metus į daigyklas arba negilias polimerines dėžutes – būtina šviesa, šiluma, purus ir derlingas substratas.
SĖJAMOSIOS SALOTOS SALAD BOWLAnkstyva, derlinga ąžuolalapių salotų veislė. Užauga per 50–63 dienas, auginama nuo pavasario iki rudens. Salotų lapai karpyti, sultingi, nupjauti atželia. Tinka auginti šiltnamyje ir lauke. Geriausiai auga purioje, derlingoje dirvoje.
SĖJAMOSIOS GRAŽGARSTĖSLengvai auginamos ir greitai augančios lapinės daržovės. Maistui naudojami švieži, kiek aštroko skonio lapeliai. Auginamos pavasario, rudens derliui – sėjamos daržo lysvėje. Taip pat galima auginti vazonuose, loveliuose. Nerekomenduojama sėti vasaros viduryje.
Augalai užauga iki 40-60 cm aukščio. Lapai sodrios žalios spalvos, labai garbanoti. Iš jų verdamos sriubos, gaminamos salotos, tinka maistui puošti. Augalai ištveria net iki –15 °C šalčius, todėl palikę juos žiemoti lauke, galėsite skinti šviežius lapus ir gruodžio mėnesį.
SĖJAMIEJI MELIONAI RETATO DEGLI ORTOLANIŠilumamėgės daržovės, auginamos šiltnamiuose arba atvirame lauke, parenkant šiltą, apsaugotą nuo vėjų vietą. Vaisiai skanūs, aromatingi. Auginant ant vieno augalo palikti ne daugiau nei 2–3 vaisius. Derlius imamas vasaros pabaigoje, rudenį prieš šalnas.
KVAPIEJI BAZILIKAI THAI Vienmečiai aromatiniai, prieskoniniai, vaistiniai, medingi augalai. Maistui naudojami malonaus kvapo ir kartoko skonio švieži ir džiovinti lapai arba lapų ir žiedų mišinys. Auginami lysvėse, balkonuose, ant palangėse.
Vidutiniškai ankstyva veislė. Derlius imamas po 55–65 dienų. Šakniavaisiai tamsiai raudonos spalvos. Auginama vasaros ir rudens derliui, tinka sandėliuoti. Geriausiai auga vidutiniškai sunkioje, giliai įdirbtoje, nerūgščioje priemolio dirvoje.
Vėlyva veislė, aukštaūgė pomidorų veislė. Vaisiai pailgi, labai skanūs, tinka vartoti švieži ir perdirbti. Ypač tinka konservuoti. Auginami polietileniniuose šiltnamiuose, karštą vasarą galima auginti ir lauke, tik svarbu parinkti saulėtą vietą.
LAPINIAI BUROKĖLIAI WHITE SILVER 2Žalių lapų ir baltų lapkočių lapinių burokėlių veislė. Maistui naudojami lapai su lapkočiais, skoniu primenantys špinatus ir riešutus. Iš jų gaminamos salotos, garnyrai, juos galima konservuoti žiemai. Ankstyvam derliui sėjami šiltnamiuose.