Burokėliai, lapiniai burokėliai

Burokėliai - ilgos vegetacijos daržovės. Valgomieji burokėliai nėra reiklūs nei dirvai, nei klimatui. Burokėliai gali būti auginami daugelyje dirvų, tačiau labiausiai mėgsta nerūgščią, lengvo ir vidutinio sun­kumo puveningą, drėgną priemolio dirvą, kuri turi būt giliai įdirbta. Burokėliams netinka šviežiu mėšlu tręšta dirva. Vasarai ar rudeniui skirtus burokėliai turi būti sėjami ne anksčiau, kai dirvos temperatūra pasiekia 8 laipsnius, o žiemai skirti - gegužės viduryje. Norint, kad burokėliai greičiau sudygtų, sėklos mirkomos 1-2 paras vandenyje arba boro, vario ir kitų mikroelementų tirpale. Burokėliai sudygsta per 15 - 20 dienų. Sudygę burokėliai auga lėtai, todėl dirvą po kiekvieno didesnio lietaus reikia purenti, norint, kad sudygusių burokėlių pirmą mėnesį nenustelbtų piktžolės. Praėjus savaitei po sudygimo, burokėliai turi būti išretinti. Burokėliai kartais turi būti patręšti, o esant sausroms - laistomi. Būtinai užtikrinkite, kad nenuvystų burokėlių lapai. Iš visų šakniavaisių daržovių burokėlių derlius nuimamas pirmiausiai. Lapiniai burokai auginami panašiai kaip burokėliai, priklausomai nuo jų rūšies. Lapiniai burokai dar maistingesni negu burokėliai.

Rodyti puslapyje
Rūšiuoti pagal
Rodoma 1 - 20 iš 30 elementų

Kategorijos