Moliūgai

Kategorijos

Moliūgai ‒ viena naudingiausių žmogui rudeninių daržovių, kurias tikrai verta sodinti savo darže. Moliūgai auginami derlingame priemolio ar priesmėlio dirvožemyje, kuris turi būti gerai įdirbtas ir patręštas mėšlu. Prieš sodinant moliūgų sėklas reikia jas pabrinkinti, o taip paruoštos sėklos sėjamos į drėgną žemę. Moliūgų sėklos sudygsta per 5-6 dienas. Moliūgams augant būtina purenti dirvą, o jiems paaugus ‒ patrumpinti pagrindinį stiebą virš šešto lapo. Taip vaisiai anksčiau subręsta. Vaisiams subrendus, dažniausiai po pirmųjų šalnų, jie nurenkami. Nuskinti moliūgai 12 mėnesius laikomi patalpoje, kad subręstų sėklos.
Moliūgai yra maistingi ir lengvai virškinami, kaip ir jų sėklos naudojami įvairiausiems patiekalams gaminti ir gardinti. Sviestiniai (buternut) moliūgai pasižymi subtiliu skoniu. Be to, šios veislės moliūgai užauga nelabai dideli, todėl juos patogiau vartoti. Jei prie stalo susėda didelė šeima arba turite daug moliūgus mėgstančių bičiulių ‒ rinkitės didelius vaisius subrandinančias rūšis. O jeigu moliūgas nėra mėgstamiausia daržovė, pasėkite dekoratyvinių ‒ juos panaudosite efektingoms rudeninėms kompozicijoms.
Moliūgai turi daug karotino, geležies, vitaminų C, B, B2, PP, E, D, T, kalio, fosforo, kalcio, magnio ir kitų žmogaus organizmui naudingų medžiagų. Mūsų puslapyje rasite didžiulį įvairių rūšių moliūgų sėklų pasirinkimą.

Skaityti daugiau
Rodyti puslapyje
Rūšiuoti pagal
Rodoma 1 - 19 iš 19 elementų