KVAPIEJI BAZILIKAI AROMATICO DELLA RIVIERA LIGURELabai aromatingų lapelių bazilikų veislė. Maistui naudojami žali ir džiovinti lapeliai, jais galima gardinti mėsos, žuvų patiekalus, daržovių salotas, ypač tinka pomidorams paskaninti. Bazilikai auginami ant palangių, šiltnamiuose, karštą vasarą – ir lauke.
Maistui naudojami žali lapai, iš kurių gaminamos salotos, košės, sriubos, juos galima konservuoti žiemai. Sėjami anksti pavasarį, pasėjus per karščius (vidurvasarį) - derlius negausus. Norint gauti ankstyvą špinatų derlių, sėjami rudenį.
Ankstyvoji, derlinga veislė. Šakniavaisiai pailgi, raudoni su baltu galiuku. Užauga per 27 dienas nuo sudygimo. Skanūs, ilgai neperauga. Auginami lauke ir po priedangomis. Rudens derliui ridikėliai sėjami antroje rugpjūčio pusėje.
BLAKINĖS KALENDROSPopuliariausia ir dažniausiai pasaulyje naudojama prieskoninė išskirtinio skonio ir aromato žolė. Maistui pagardinti naudojami švieži lapeliai ir džiovintos sėklos, ypač tinka mėsos ir žuvų patiekalams. Norint turėti šviežių lapelių visą sezoną, reikėtų sėti nuo kovo iki liepos kas 20 dienų.
VALGOMIEJI SVOGŪNAI (LAIŠKINIAI) WITTE VAN LISSABONAnkstyva, derlinga laiškinių svogūnų veislė. Vegetacijos periodas - 50–60 dienų. Neformuoja ropelių. Laiškai – švelnaus skonio, ilgu, baltu sustorėjusiu stiebu. Auginami šiltnamiuose ir atvirame grunte. Galima sėti iš rudens ankstyvam pavasariniam derliui.
KVAPIEJI BAZILIKAI DARK OPALVienmečiai aromatiniai, prieskoniniai, vaistiniai, medingi augalai. Maistui naudojami malonaus kvapo ir kartoko skonio švieži ir džiovinti lapai arba lapų ir žiedų mišinys. Auginami lysvėse, balkonuose, ant palangėse.
KVAPIEJI BAZILIKAI ITALIANO CLASSICOVienmečiai aromatiniai, prieskoniniai, vaistiniai, medingi augalai. Maistui naudojami malonaus kvapo ir kartoko skonio švieži ir džiovinti lapai arba lapų ir žiedų mišinys. Auginami lysvėse, balkonuose, ant palangėse.
VAISTINIAI ŠALAVIJAIVaistiniai, prieskoniniai, dekoratyvūs, medingi augalai. Stipraus aromato ir aštraus skonio – tinka ankštinių daržovių patiekalams skaninti. Augalai dekoratyvūs, tinka auginti konteineriuose, loveliuose, žiemą – vazone ant palangės.
Lygialapių petražolių veislė. Derlius imamas po 70–75 dienų. Lapija kvapi, tamsiai žalios spalvos, naudojama patiekalams gardinti. Ankstyvam derliui – sėjama rudenį arba anksti pavasarį, rudens derliui sėjamos gegužės mėnesį.
Ankstyva veislė, vaisiai nedideli, sveria 2–3 kg. Odelė minkšta, minkštimas gelsvas, saldus su riešutų prieskoniu, tinka konservuoti. Iš šių moliūgų gaminamos salotos, verdamos uogienės.
Vidutiniškai ankstyva, derlinga salotinio tipo veislė. Vaisiai tamsiai žalios spalvos, gražios formos, vartojami švieži. Auginami lauke ir po priedangomis. Į tą pačią vietą agurkus rekomenduojama sodinti po 2–3 metų.
VAISTINĖS MELISOSDaugiamečiai vaistiniai, prieskoniniai, medingi augalai. Lapai ir žiedai skleidžia malonų, gaivų, citrinas primenantį kvapą. Šviežiomis ir džiovintomis žolėmis skaninami patiekalai, kuriems tinka citrinų aromatas. .
Veislė auginama nuo pavasario iki rudens, auginama daržo lysvėse ir ant palangės. Lapai vešlūs, tamsiai žali, garbanoti. Vartojamos šviežios, galima šaldyti, džiovinti. Geriausiai auga nepiktžolėtose, derlingose dirvose.
Vidutinio ankstyvumo veislė. Augalai 100 cm aukščio, ankštys ilgos – 35 cm ilgio. Sėklos baltos spalvos, stambios. Šios pupos vartojamos šviežios, džiovintos, verdamos. Gerai auga ir dera derlingoje, nerūgščioje, drėgnoje priemolio dirvoje.
VAISTINIAI ČIOBRELIAI Daugiamečiai vaistiniai, prieskoniniai, dekoratyvūs, medingi augalai. Auginami gėlynuose, kaip kiliminiai vejų augalai, žiemą – ant palangės. Naudojami švieži ar džiovinti lapai, jauni ūgliai, žiedai. Geriausiai auga priesmėlyje, saulėtoje vietoje.
Šparaginių pupelių veislė. Užauga per – 60 dienų. Augalai 50 cm aukščio, ankštys geltonos, iki 14 cm ilgio. Tinka šviežiam vartojimui, šaldymui ir perdirbimui. Geriausiai auga lengvoje ir vidutiniškai sunkioje, gerai įdirbtoje, purioje dirvoje, saulėtoje vietoje.
CUKRINIAI ŽIRNIAI NORLIAnkstyvoji derlinga šparaginių žirnių veislė, žydinti sniego baltumo žiedeliais. Augalai užauga iki 50–60 cm aukščio. Ankštys tamsiai žalios, labai saldžios, skinamos, kai užauga iki 5–6 cm ilgio. Šios veislės žirnius galima auginti vazonuose.
Vienmečiai aromatiniai, prieskoniniai, medingi augalai. Maistui naudojami malonaus kvapo ir kartoko skonio švieži ir džiovinti lapai arba lapų ir žiedų mišinys. Auginami lysvėse, balkonuose, ant palangės.
DARŽINĖS PUPELĖS ŽEMAŪGĖS CANNELLINOAnkstyvoji veislė. Derlius imamas po 65–80 dienų, veislė mėgiama dėl baltos spalvos pupelių, kurios ypač tinka sriuboms ir salotoms gaminti. Jaunas ankštis galima naudoti maistui, kartu su sėklomis. Geriausiai dera esant lengvai ir vidutinio sunkumo, įdirbtai, puriai dirvai.
Ankstyvoji lapinių salotų veislė. Lapeliai žali, labai skanūs, nupjauti atželia. Auginamos polietileniniuose šiltnamiuose ir lauke. Norint užsiauginti kokybišką derlių, rekomenduojama sodinti daigus. Geriausiai auga purioje, derlingoje dirvoje.
RAUKŠLĖTIEJI ŽIRNIAI KARINAAnkstyvoji, derlinga gliaudomųjų žirnių veislė. Nuo sėjos iki vartojimo praeina apie 70–80 dienų. Augalai užauga iki 60 cm aukščio, ankštys tamsiai žalios spalvos, ankštyje 9–10 žirnių. Geriausiai auga vidutiniškai sunkioje, laidžioje orui ir vandeniui dirvoje.
CUKINIJOS GENOVESEVidutiniškai ankstyva, derlinga veislė. Derlius imamas po 55 dienų. Šiltnamiuose ar inspektuose užauginti daigai pradeda derėti greičiau. Daigai į lauką sodinami pasibaigus šalnoms. Jauni vaisiai labai skanūs, tinka konservuoti.
SĖJAMOSIOS SALOTOS PARRIS ISLAND COSRomėniško tipo salotų veislė užauginant gūželes. Gūželių lapai traškūs, sultingi. Augalai ne tik išskirtinio skonio, bet išsiskiria ir dekoratyvumu. Ankstyvam derliui sėjamos į šiltnamį, vėlesniam tiesiai į lauką. Geriausiai auga purioje, derlingoje dirvoje.
PAPRASTIEJI RAUDONĖLIAIDaugiamečiai prieskoniniai, dekoratyvūs, medingi augalai. Švieži ir džiovinti lapai tinka salotoms, mėsos patiekalams skaninti, antpilams aromatizuoti. Labai populiarūs prieskoniai italų virtuvėje, raudonėliais gardinamos picos, spagečiai.
SĖJAMIEJI MELIONAI RETATO DEGLI ORTOLANIŠilumamėgės daržovės, auginamos šiltnamiuose arba atvirame lauke, parenkant šiltą, apsaugotą nuo vėjų vietą. Vaisiai skanūs, aromatingi. Auginant ant vieno augalo palikti ne daugiau nei 2–3 vaisius. Derlius imamas vasaros pabaigoje, rudenį prieš šalnas.
Užauga per 50–60 dienų po sėjos. Maistui vartojami lapkočiai ir lapai. Auginami vasaros ir rudens derliui. Derlių galima imti iki vėlyvo rudens. Geriausiai auga vidutiniškai sunkioje, giliai įdirbtoje, nerūgščioje priemolio dirvoje.
Vidutiniškai ankstyva derlinga gliaudomų pupelių veislė. Ankštys gelsvos su raudonais dryželiai, stambios. Sėklos šviežios baltos su raudonu, džiovintos gelsvos su bordo spalvos dryželiais. Tinka vartoti šviežias, kepti, virti, konservuoti.
PAPRASTIEJI TRUMPAVAISIAI AGURKAI PICCOLO VERDE DI PARIGI Vidutiniškai ankstyva, derlinga salotinio tipo veislė. Vaisiai žalios spalvos, gražios formos, vartojami švieži. Auginami lauke ir po priedangomis. Į tą pačią vietą agurkus rekomenduojama sodinti po 2–3 metų.
KVAPIEJI BAZILIKAI CINNAMONVienmečiai aromatiniai, prieskoniniai, vaistiniai, medingi augalai. Maistui naudojami malonaus kvapo ir kartoko skonio švieži ir džiovinti lapai arba lapų ir žiedų mišinys. Auginami lysvėse, balkonuose, ant palangėse.
Ankstyva veislė, auginama šviežiam vartojimui ir trumpam laikymui. Derlius imamas praėjus 80 dienų nuo sėklų sudygimo. Šakniavaisiai cilindro formos, 15–17 cm ilgio. Geriausiai auga sukultūrintoje, humusingoje dirvoje.
Ankstyvoji veislė. Derlius imamas po 50 dienų. Šiltnamiuose ar inspektuose užauginti daigai pradeda derėti greičiau. Daigai į lauką sodinami pasibaigus šalnoms. Jauni vaisiai labai skanūs, tinka konservuoti, iš jų gaminamos salotos, verdamos uogienės.
VAISTINĖS RAMUNĖS Vienmečiai vaistiniai, dekoratyvūs, medingi augalai. Nuskinti žiedai iš karto džiovinami, tik gerai išdžiovinti jie bus aromatingi. Geriausiai auga lengvoje, gerai įdirbtoje, piktžolėmis neapleistoje dirvoje.
TIKROSIOS LEVANDOS Daugiamečiai prieskoniniai, dekoratyvūs, medingi augalai. Maistui naudojami švieži ir džiovint, aštraus skonio lapai. Tinkamiausias dauginimo būdas – sodinti daigais, iš sėklų užaugintais daigyne. Vienoje vietoje gali augti net 10 metų.
Vidutiniškai ankstyva veislė. Derlius imamas po 85–95 dienų. Šakniavaisiai apvalūs, tamsiai raudonos spalvos. Auginama vasaros ir rudens derliui, tinka sandėliuoti. Geriausiai auga vidutiniškai sunkioje, giliai įdirbtoje dirvoje.
GĖLIŲ MIŠINYS BUTTERFLYSpalvingas, maloniai kvepiantis gėlių mišinys vasaros gėlynams. Ryškiaspalviai, kvepiantys žiedai privilios į gėlynus bites ir drugelius. Sėklas galima sėti tiesiai į gėlyną. Auginti parenkama saulėta vieta, vandeniui ir orui laidi dirva.
RAUKŠLĖTIEJI ŽIRNIAI UTRILLO Vidutiniškai ankstyva veislė. Augalai 70–80 cm aukščio. Ankštys tamsiai žalios spalvos, 12–-13 cm ilgio, kiekvienoje subręsta maždaug po 10 raukšlėtų sėklų. Geriausiai auga vidutiniškai sunkioje, laidžioje orui ir vandeniui dirvoje.
GĖLIŲ MIŠINYS TUBINGERSpalvingas, maloniai kvepiantis gėlių mišinys vasaros gėlynams. Ryškiaspalviai, kvepiantys žiedai privilios į gėlynus bites ir drugelius. Sėklas galima sėti tiesiai į gėlyną. Auginti parenkama saulėta vieta, vandeniui ir orui laidi dirva.
Originalios spalvos, formos ir skonio salotos. Užaugina 600-800 gramų sveriančią gūželę, traškiais lapais. Maistui naudojamos žalios, maišomos su kitomis salotomis, suteikia joms kiek pikantišką skonį. Auginamos vasaros, rudens derliui.
KVAPIEJI BAZILIKAI THAI Vienmečiai aromatiniai, prieskoniniai, vaistiniai, medingi augalai. Maistui naudojami malonaus kvapo ir kartoko skonio švieži ir džiovinti lapai arba lapų ir žiedų mišinys. Auginami lysvėse, balkonuose, ant palangėse.
VAISTINĖS JUOZAŽOLĖSPrieskoniniai, vaistiniai, dekoratyvūs, medingi augalai. Kaip prieskoniai naudojami švieži arba džiovinti lapai, žiedai, jaunos ūglių viršūnėlės. Šalavijų ir mėtų kvapo. Augalai vertinami dėl dekoratyvinių ypatybių, puikiai dera auginami šalia rožių, tinka šlaitams apželdinti.
SĖJAMOSIOS SALOTOS BLACK SEEDED SIMPSONAnkstyva, atspari ligoms, derlinga lapinių salotų veislė. Užauga per 53–60 dienų. Augalo lapai stambūs, garbanoti, šviesiai žalios spalvos, sultingi, nekartūs, sveria apie 250–400 g. Tinka auginti šiltnamyje ir lauke.
SALDIEJI KUKURŪZAI GOLDEN BANTAMVidutiniškai ankstyva saldžiųjų kukurūzų veislė. Augalai užauga iki 1–4 m aukščio. Burbuolės ilgos, 2–3 ant stiebo.Tinka šviežiam vartojimui, konservavimui, šaldymui. Geriausiai auga derlingoje ir drėgnoje, vandeniui ir orui pralaidžioje dirvoje.
MOLIŪGAI QUINTALE SEME GIALLOVėlyva veislė, vaisiai dideli, sveria 10–12 kg. Minkštimas oranžinis, saldus. Norint gauti ankstyvesnį derlių, daiginama puodeliuose. Moliūgai vartojami švieži, galima troškinti, virti, kepti.
PAPRASTOSIOS PORTULAKOSVienmečiai vertingi augalai. Maistui naudojami lapeliai, skoniu primenantys špinatus. Užauga per penkias savaites nuo sėjos, derlius skinamas iki žydėjimo. Norint nuolat mėgautis šviežiais lapeliais, rekomenduojama sėti kelis kartus per sezoną.
SĖJAMOSIOS PIPIRNĖSSėklos, skirtos jauniems lapeliams – mikrožalumynams – auginti. Sėklos sėjamos visus metus į daigyklas arba negilias polimerines dėžutes – būtina šviesa, šiluma, purus ir derlingas substratas.
PAPRASTIEJI RĖŽIUKAIPikantiško skonio greitai auganti lapinė daržovė, maistui naudojami greitai ataugantys jauni lapeliai. Iš šviežių lapelių ruošiamos salotos, gardinamos sriubos, ruošiami kokteiliai. Auginimui parenkama drėgna vieta.
ROPĖS GOLDANAVidutiniškai ankstyva veislė. Maistui vartojami švieži, virti, marinuoti, sultingi šakniavaisiai. Gerai išsilaiko per žiemą. Dirvai nereikli daržovė. Sodinama daigais arba sėjama tiesiai į dirvą.
Vidutiniškai ankstyva lapinių salotų veislė. Derlius imamas praėjus 45–50 dienų nuo sudygimo. Kompaktiškos, lapeliai garbanoti, žali su rausvais krašteliais. Skinamos greitai atželia. Galima sėti lauke ir šiltnamyje.
Vienmetės, lengvai auginamos gėlės. Sodinamos gėlynuose, skinamos puokštėms. Žiedai 3–4 cm skersmens, ryškūs, žydi gausiai. Auginamos gėlynuose, tinka sėti į žydinčias vejas. Dirvai nėra reiklios.
KININIAI RATILIAI STANDYVienmetės 60 cm aukščio gėlės. Žiedai dideli, ryškūs. Augalas šakotas. Geriausiai auga derlingoje, laidžioje vandeniui ir orui dirvoje, saulėtoje vietoje. Atsparios šalnoms. Sodinamos vienmečių gėlių gėlynuose,
Vienmečiai aromatingi prieskoniniai, dekoratyvūs ir medingi augalai. Maistui naudojami švieži ir džiovinti stiebai su lapais. Tinka mėsos, varškės, daržovių patiekalams gardinti. Auginami lysvėse, balkonuose, ant palangės. Į dirvą sodinami - daigeliai.
Vidutiniškai ankstyva veislė. Maistui vartojami švieži, virti, marinuoti, sultingi šakniavaisiai. Gerai išsilaiko per žiemą. Dirvai nereikli daržovė. Sodinama daigais arba sėjama tiesiai į dirvą.
Augalai užauga iki 40-60 cm aukščio. Lapai sodrios žalios spalvos, labai garbanoti. Iš jų verdamos sriubos, gaminamos salotos, tinka maistui puošti. Augalai ištveria net iki –15 °C šalčius, todėl palikę juos žiemoti lauke, galėsite skinti šviežius lapus ir gruodžio mėnesį.
SALOTINĖS SULTENĖS VITAnkstyva, greitai auganti ir lengvai auginama veislė.Užauga per 60 dienų. Augalai nedideli. Lapeliai žali, dideli, ovalūs, švelnaus skonio, sultingi, riešutų prieskonio. Sėjamos keletą kartų per vegetaciją. Auginamos šiltnamyje ir lauke.
VALGOMOSIOS MORKOS BERLIKUMER 2Vidutiniškai vėlyva veislė. Vegetacijos periodas – 110 dienų. Šakniavaisiai cilindro formos, tinka vartoti šviežius ir perdirbti, gerai laikosi per žiemą. Geriausiai auga lengvo priemolio arba priesmėlio dirvoje.
SĖJAMOSIOS SALOTOS VERDE DEGLI ORTOLANI Vidutiniškai ankstyva, romėniškų gūžinių salotų veislė. Šios salotos užaugina 30–40 cm aukščio traškias gūželes. Auginamos polietileniniuose šiltnamiuose ir lauke. Norint užsiauginti kokybišką derlių, rekomenduojama sodinti daigus. Geriausiai auga purioje, derlingoje dirvoje.
Spalvingas,gėlių mišinys vasaros gėlynams, timka auginti vazonuise. Ryškiaspalviai, kvepiantys žiedai privilios į gėlynus bites ir drugelius. Sėklas galima sėti tiesiai į gėlyną. Auginti parenkama saulėta vieta, vandeniui ir orui laidi dirva.
Vidutiniškai ankstyva veislė. Derlius imamas po 55–65 dienų. Šakniavaisiai tamsiai raudonos spalvos. Auginama vasaros ir rudens derliui, tinka sandėliuoti. Geriausiai auga vidutiniškai sunkioje, giliai įdirbtoje, nerūgščioje priemolio dirvoje.
RAUDONIEJI BUROKĖLIAI NOIRE D'EGYPTEVidutiniškai ankstyva veislė. Derlius imamas po 85–95 dienų. Šakniavaisiai apvaliai plokšti, tamsiai raudonos spalvos. Vartojami švieži, konservuojami, laikomi per žiemą. Geriausiai auga vidutiniškai sunkioje, giliai įdirbtoje dirvoje.