Brokoliai – tai dietinės, lengvai virškinamos daržovės. Maistinėmis ypatybėmis jos lenkia net žiedinius kopūstus, o jauni lapai nenusileidžia špinatams ir lapiniams kopūstams. Brokoliuose gausu vitaminų A, В1, В2, РР, С, Е, kalio druskų, fosforo, kalcio, magnio, geležies, natrio. Baltymų brokoliuose apie 1,5 karto daugiau nei žiediniuose kopūstuose (brokoliuose 3,2–5,9 proc., žiediniuose kopūstuose 2,2 proc., o baltagūžiuose kopūstuose 1,2 proc.). Askorbo rūgšties yra 60,7–150,1 mg (dvigubai daugiau nei žiediniuose), o karoteno net 50 kartų daugiau. Pagal aminorūgščių kiekį ir kokybę juos galima prilyginti jautienos baltymams. Šias vertingas daržoves gali vartoti ir diabetikai, nes jos turi nedaug angliavandenių.
Kada sėti? IV-V mėn.
Kada daigus sodinti į lauką? V–VI mėn.
Kada nuimti derlių? VI–VIII mėn.
Lietuvoje dažniausiai auginami ankstyvieji ir vidutiniškai ankstyvi brokoliai. Jie skiriasi žiedynų spalva: įprasti žali (‘Cezar’, ‘Lucky H’, ‘Montop H’) arba violetiniai (‘Summer Purple’).
Brokoliai nemėgsta užmirkusių dirvų, todėl jiems auginti labiausiai tinka derlingos, humusingos, vidutinio sunkumo, vandeniui laidžios dirvos, kurių pH reakcija yra 6,5-7,5. Tame pačiame lauke brokolių nereikėtų auginti anksčiau kaip po 3-4 metų, taip pat po bastutinių augalų. Brokoliai gerai auga atviroje saulėtoje vietoje, pavėsyje išauga dideli lapai, o žiedynai būna smulkūs. Brokoliai turi labai stiprią šaknų sistemą, todėl būtina giliai ir puriai įdirbti žemę. Kadangi brokoliai išaugina daug žaliosios masės, jie, panašiai kaip žiediniai kopūstai, labai reiklūs maisto medžiagoms.
Atminkite, kad svarbu laiku nuimti derlių, nes didžiausią vertę turi neišsiskleidę žiedynai. Pagrindinis žiedynas pjaunamas 7-10 cm skersmens. Praėjus 7-14 dienų, augalai suformuoja naujus šoninius žiedynus, kurių derlius imamas 4–8 savaites. Taigi, nuėmę pirmąjį derlių, neskubėkite augalų išrauti.