Kukurūzų sėja ir auginimas

Kukurūzai – vienmečių varpinių šeimos augalai, kurių stiebai išauga iki 0,8–5 m aukščio. Daigai išaugina stiprias, gilyn įsiskverbiančias šaknis, o derlius subręsta per 60–100 dienų. Nors kukurūzų gimtinė Pietų ir Centrinė Amerika, tačiau šiais laikais jie auginami visame pasaulyje ir puikiai auga bei dera Lietuvoje. Kukurūzų grūduose gausu baltymų, cukraus ir A, C, B2, PP grupės vitaminų, taip pat kalio, fosforo, kalcio, geležies, seleno. Termiškai apdorojama ši daržovė daug geriau išsaugo vitaminus nei žirniai ar pupelės.

Kada sėti? Daigai sėjami IV mėn., lauke sėjama V mėn.

Kada derlius? VII–IX mėn.

Sodinimo atstumas: 25–30 x 60–70 cm

Rekomenduojamos auginti veislės: ‘Minigold’, ‘Golden Bantam’, ‘Tasty sweet H’, ‘Tauris H’.

Norint džiaugtis derliumi ilgą laiką, rekomenduojama sėti skirtingu metu arba rinktis skirtingu laiku derančias veisles.

Kukurūzai – šilumamėgiai augalai, todėl jiems parenkama šilta, nuo vėjų apsaugota priesmėlio, lengvo ar vidutinio priemolio dirva. Jeigu dirva rūgšti, būtina ją kalkinti. Per drėgnos molio ar dirvos, kuriose gruntiniai vandenys yra aukštai, netinka kukurūzams auginti – dėl to nukenčia daigai ir derlius.

Sėklos sėjamos, kai dirva įšyla bent iki +10–12 °C temperatūros. Sėjamos 60–70 cm tarpueiliais, į 4–5 cm gylį. Esant vėsesniems orams ir lengvesnei dirvai, sėklos sėjamos giliau.

Priežiūra. Kukurūzai geriausiai auga 20–25 °C temperatūroje. Labai jautrūs šalnoms – esant –3 °C daigai gali stipriai nušalti, todėl rekomenduojama stebėti oro prognozes ir prireikus juos apsaugoti. Sudygus daigams purenami tarpueiliai, naikinamos piktžolės. Kukurūzai palyginti gerai ištveria sausrą, bet trūkstant drėgmės intensyvaus augimo tarpsniu labai mažėja derlius. Per didelis drėgmės kiekis taip pat lėtina augalų augimą bei vystymąsi. Vegetacijos metu tręšiama organinėmis ir mineralinėmis trąšomis.

Maistui kukurūzų burbuolės renkamos, kai yra pieninės brandos – tuo metu jos skaniausios ir maistingiausios. Grūdais dažniausiai pagardinami patiekalai arba jie naudojami kaip garnyras. Norintiesiems derliaus atsargų turėti ir žiemą, rekomenduojama kukurūzus konservuoti arba šaldyti. 

Atgal į parduotuvę