Salotose gausu karotino, vitaminų B1, B2, B6, PP, E, askorbo rūgšties, kalio, kalcio, magnio, geležies, fosforo. Visų rūšių salotose yra vertingo alkaloido laktucino.
Kada sėti? III–IV mėn. į šiltnamį arba IV–VII mėn. į dirvą.
Kada pikuoti? Kai išauga pirmasis tikrasis lapelis.
Kada nuimti derlių? V–IX mėn.
Salotos skirstomos į lapines (‘Zoltan’, ‘Lollo Bionda’, ‘Grand Rapids’, ‘Rosela’), gūžines (‘Merveille D’hiver’, ‘Rouge Grenobloise’, ‘Maximo’, ‘Lobela’, ‘Larsen’) ir romėniškąsias (‘Little Gem’, ‘Galander’, ‘Intred’). Taip pat salotos gali būti ne tik žalios spalvos, bet ir rausvos (‘Lolla Rossa’, ‘Gaugin’, ‘Roden’, ‘Maiko’). Lapinės salotos užauga per 25–45 d., gūžinės – per 55–95 d., romėniškosios – per 70–100 d. nuo daigų pasirodymo.
Gūžinės salotos. Norint anksčiau sulaukti derliaus, gūžines salotas geriau auginti daigais. Sėklos eilutėmis (5 cm atstumu tarp eilučių) sėjamos į daigyklas ar kitas talpyklas, pripildytas durpių substrato. Jei yra galimybė, salotų sėklas sėkite į durpines tabletes po 1–2 sėklas. Pasėjus rekomenduojama pridengti daigyklą plėvele, paskui kasdien atidengti. Į pastovią auginimo vietą daigai sodinami, kai turi 5–6 tikruosius lapelius, paliekant 20 cm atstumą tarp augalų ir 30 cm tarp eilučių. Daigai sodinami tokiame pat gylyje, kaip augo daigyne.
Lapinės salotos. Kad derlius būtų ankstyvas, kovo pabaigoje salotos sėjamos į negilius griovelius šiltnamyje. Pjaunamosios salotos sėjamos eilutėmis paliekant 15 cm atstumą tarp eilučių, o skinamosios – paliekant 30 cm atstumą tarp eilučių. Tiesiai į dirvą salotas rekomenduojama sėti balandžio–gegužės mėnesį. Sėjama eilutėmis, negiliai, paliekant 20–30 cm tarp eilučių. Pirmą kartą, paliekant tarp augalų 20 cm atstumą, retinamos, kai turi 1–2 tikruosius lapelius, antrą kartą – kai turi 8–9 lapelius.
Specialistai pataria
Nuo to, kokiomis sąlygomis dygsta sėklos, priklauso būsimas derlius. Geriausiai jos dygsta +8–15 0C temperatūroje, jei ji aukštesnė kaip +23 0C, salotos iš viso nedygsta. Kai lyja lietus ar labai saulėta, salotų skinti nepatariama, nes jos praranda maistinę vertę ir pradeda pūti. Salotas reikėtų laistyti gausiai, bet retai.