Špinatų sėja ir auginimas

Špinatų lapuose gausu vitaminų (C, B1, B2, P, K ir kt.), karoteno ir mineralinių druskų (ypač geležies), o baltymų kiekiu jie nusileidžia tik žirniams ir pupelėms. Špinatai stiprina regėjimą ir nervų sistemą, yra lengvai virškinami, todėl prancūzai juos praminė „organizmo šluota“. Taigi šioms iš Persijos kilusioms daržovėms tikrai vertėtų rasti laisvą lysvę šiltnamyje arba darže.

Špinatų lapai, atsižvelgiant į veislę, gali būti raukšlėti, ovalūs, kiaušinio formos arba mišrūs.

Kada sėti? Šiltnamyje III–IV mėn., lauke IV–V ir VIII mėn.

Kada derlius? IV–X mėn.

Sodinimo atstumas: 8–10 x 20–30 cm

Rekomenduojamos auginti veislės: ‘Viroflay’, ‘Viking’, ‘Geant D’Hiver’, ‘Red Cardinal H’, ‘Corvair H’, ‘Scorpius H’, ‘Lagos H’, ‘Matador’.

Geriausiai auga vidutinio sunkumo derlingoje neutralioje (5,5 pH) dirvoje. Netinka labai karštas ir sausas oras, todėl svarbu reguliariai laistyti. Papildomai nelaistant derlius gali užaugti skurdus ir prasto skonio. Taip pat špinatams augti netinka sunkaus molio, smėlio ar rūgštūs dirvožemiai. Toje pačioje vietoje gali būti sodinami trejus metus. Rekomenduojama nepadauginti trąšų, kurių sudėtyje yra kalio. Jos skatina stiebų sumedėjimą ir mažina vitaminų A ir C kiekį.

Sėklos sėjamos pavasarį į gerai išdirbtą, pradžiūvusią dirvą 2–4 cm gylyje. Pradeda dygti esant 4 °C temperatūrai, o daigeliai pasirodo po 8–12 dienų. Jeigu augimo sąlygos palankios, derlius užauga greitai – per 30–45 dienas, todėl pavasarį špinatus galima sėti kelis kartus. Norint užsiauginti rudens derlių, rekomenduojama sėklas sėti rugpjūčio pabaigoje. Taupant vietą, špinatai gali būti sėjami į lėčiau augančių daržovių tarpueilius, pavyzdžiui, pupų ar žirnių lysves.

Priežiūra. Špinatų daigai mėgsta drėgmę, todėl per sausras juos būtina laistyti. Šiek tiek paaugę retinami paliekant tarp augalų 8–10 cm tarpus. Jauni išrauti augalai gali būti naudojami maistui. Špinatai gerai auga purioje dirvoje, todėl rekomenduojama ravėti tarpueilius.

Maistui naudojami jauni špinatų lapai. Iš jų dažniausiai verdamos sriubos, padažai, košės ar tyrės. Derlius skinamas, kai ant daigo užauga 5–6 lapai. Skinamas visas augalas arba tik apatiniai lapeliai. Lapai tinkami vartoti tol, kol susiformuoja pirmieji žiedynai. Norint špinatais mėgautis ir šaltuoju metų laiku, juos galima šaldyti ar konservuoti.  

Atgal į parduotuvę