Indinių špinatų sėja ir auginimas

Vienmečiai vijokliniai augalai, išaugantys iki 2 metrų. Maistui naudojami mėsingi, malonaus skonio lapai. Jais gardinamos sriubos, salotos, troškinti patiekalai, be to, šiuos špinatus galima konservuoti žiemai. Vaisiai – violetiniai riešutėliai, iš jų galima virti kompotus, kisielius ar uogienes.

 

Kada sėti? II–III mėn.

Kada pikuoti? Kai išauga pirmasis tikrasis lapelis.

Kada nuimti derlių? VIII–IX mėn.

Sėklos eilutėmis 1 cm gylyje sėjamos į durpių substrato pripildytas daigyklas ar kitas talpyklas. Jei yra galimybė, patariama sodinti tiesiai į durpines tabletes po 2–3 sėklas. Pasirodžius pirmiesiems tikriesiems lapeliams, daigai persodinami į durpinius puodelius, o paskui su jais perkeliami tiesiai į dirvą ar pastatomą vazoną.

Į pastovią auginimo vietą augalai sodinami praėjus šalnų pavojui, mažiausiai 2–3 sav. po paskutinių šalnų. Sodinant į dirvą reikėtų palikti 30 cm atstumą tarp augalų ir eilių. Rekomenduojama sodinti nuo vėjo apsaugotoje, saulėtoje vietoje. Geriausia auginti priemolio ar priesmėlio dirvoje, kur nesikaupia vanduo. Špinatams būtina įrengti atramas.

 

Specialistai pataria

Špinatai gali augti didesniuose vazonuose terasoje ar balkone. Vazono tūris turėtų būti ne mažesnis kaip 15 litrų. Vazono dugnas pripildomas drenažo (2–3 cm), tada komposto. Rekomenduojama įmaišyti drėgmę sugeriančių granulių. Į vazoną kryžmai sodinami 3 daigai. Daigas sodinamas tokiame pat lygyje, kaip ir augo. Pasodinus palaistoma. Ūgtelėjus daigams reikėtų neužmiršti įrengti atramų. 

Atgal į parduotuvę