Šiltėjantis oras vis labiau žadina mintis apie išvykas į gamtą. O koks poilsis be kepsninės patiekalų? Renkantis kepsninę – grilių, ekspertai pataria pirmiausia atsakyti į kelis klausimus:
- kiek vietos galėsite skirti kepsninei – griliui laikyti,
- kaip dažnai naudosite kepsninę - grilių,
- keliems žmonėms paprastai bus gaminama,
- kur konkrečiai bus naudojama kepsninė - grilius.
Atsakymai į šiuos klausimus padės apsispręsti, kokio mobilumo – stacionarią ar nešiojamą – bei kokio dydžio kepsninę - grilių rinktis.
Kepsninės – griliai yra trijų tipų: angliniai, dujiniai ir elektriniai. Populiariausios yra klasikinės – anglinės kepsninės - griliai. Dažniausiai kepsninės - griliai gaminamos iš nerūdijančiojo, emaliuoto plieno arba keramikos.
Kepsninių - grilių rūšys
Anglinės kepsninės - griliai
Pavadinimas atskleidžia, kad šios kepsninės - griliai kūrenami anglimis. Dažniausiai anglinės kepsninės – griliai gaminami iš plieno, dengto emaliu. Jie nedidelės, apvalios formos, turi lėkštutes arba talpas pelenams, todėl šias kepsnines – grilius lengva valyti. Anglinės kepsninės – griliai išskirtinės tuo, kad kepant juose maisto skonis yra intensyvesnis, turi dūmų skonį. Svarbu atminti, kad anglinės kepsninės - griliai įkuriami per 20-30 minučių, o pats kepimo procesas gali trukti iki 2-4 valandų.
Dujinės kepsninės - griliai
Šių kepsninių – grilių kuras – tik suskystintos arba gamtinės dujos. Šios kepsninės – griliai yra didesnės nei anglinės, tačiau jas naudoti paprasčiau. Svarbiausia, nepamiršti dujų baliono. Įkaista labai greitai, per 5-10 minučių. Jei dujinė kepsninė – grilius turi kelis degiklius, galima kepti įvairius gaminius skirtingomis temperatūromis, todėl daržoves ir mėsą galima bus patiekti vienu metu.
Elektrinės kepsninės - griliai
Elektrinės kepsninės – griliai tinka tiems, kas neturi galimybės išvažiuoti į gamtą, tačiau nori išsikepti kepsnį, pavyzdžiui, balkone ar terasoje. Elektrinės kepsninės - griliai yra kompaktiški, nedaug sveria, be to, yra draugiškesni aplinkai. Įkaista, kaip ir dujinės, per 5-10 minučių, o pats kepimas trunka iki 20 minučių. Šiose kepsninėse – griliuose lengva palaikyti vienodą temperatūrą. Elektrines kepsnines - grilius paprasta prižiūrėti, nes nereikia valyti pelenų.
Kamado kepsninės - griliai
Šios funkcionalios kepsninės – griliai pastaruoju metu vis labiau populiarėja. Teigiama, kad tokio tipo kepsnines jau prieš 3000 metų naudojo kinai ir japonai. Maistas, pagamintas kamado kepsninėje - griliuje, yra turtingo ir išraiškingo skonio, sultingas. Jose galima ne tik kepti, bet ir rūkyti. Kamado kepsninės – griliai yra itin ekonomiški. Kadangi jie turi gerą šilumos izoliaciją ir yra sandarūs, netgi atšiauriomis oro sąlygomis sunaudoja mažiau anglies. Kamado kepsninės - griliai įkuriami per 30 minučių, o storos keraminės sienelės neleidžia pakisti temperatūrai, kurią galima reguliuoti. Šios kepsninės turi du kepimo lygius, padedančius patiekti vienu metu pagrindinį patiekalą ir karštą daržovių garnyrą.