Šie dekoratyviniai krūmai nėra naujiena mūsų krašte, tačiau ilgą laiką buvo nepelnytai pamiršti ir net laikomi senamadiškais.
Gerai prižiūrimi rododendrai – nepamainoma sodybos puošmena, todėl daugeliui pravers pateikta glausta informacija apie jų sodinimą ir priežiūrą.
Norint kasmet džiaugtis rododendrų žiedais, reikia nepamiršti jais tinkamai pasirūpinti žiemą. Svarbiausi darbai: mulčiavimas, augalų dengimas bei laistymas.
Šilauogės sodinamos ilgam, iš anksto numačius, kad augalai augs ir derės 25–30 metų, todėl visus paruošiamuosius darbus reikia kruopščiai suplanuoti ir paeiliui atlikti.
Spanguoles sėkmingai galima auginti sodybiniame sklype arba kolektyviniame sode. Pasodintos spanguolės toje pačioje vietoje derės daugiau nei 70–80 metų.
Agrastai - nėra daug priežiūros reikalaujantis augalai. Jie dera apie 30 metų, todėl tinkamas veislės parinkimas ir sodinimas taip pat svarbu kaip ir jų priežiūra. Neprinokusios uogos vartojamos konditerijoje, apnokusios – konservavimui, uogienėms, prinokusios – desertui, marmeladui, vynui, valgomos žalios.
Daugelis savo sode augina aviečių ar gervuogių krūmelius. Norint mėgautis skaniomis uogomis, reikia tinkamai prižiūrėti. Idealus laikas sodinti avietes, gervuoges – ruduo, tačiau sodinukus augintus vazonėliuose galima sodinti visą šiltąjį sezoną.
Serbentai nereiklūs dirvožemiui, juos galima sodinti ir pavasarį, ir rudenį. Serbentai geriausiai auga, jei juos pasodiname saulėtoje vietoje, jų uogos pasižymi labai naudingomis mineralinėmis savybėmis, juose gausu vitaminų.
Vazonuose (konteineriuose) užaugintus medelius galima sodinti visą šiltąjį sezoną, o iškastus iš dirvos – rudenį, kai sustoja vegetacija arba ankstyvą pavasarį, kai lapai dar nepradėję skleistis.
Vynmedis, tinkamai auginamas ir prižiūrimas, gali augti ir derėti dešimtmečiais net iki 60–80 metų.
Žemuogės – daugiamečiai augalai, derantys geltonomis (‘Yellow cream’) ar raudonomis (‘Regina’) saldžiomis, kvapniomis uogomis. Kultūrinių veislių uogos daug stambesnės nei miškinių, dera nuo birželio iki rugsėjo. Galima auginti alpinariumuose kaip dekoratyvinį akcentą, pakenčia paunksmę.
Braškes rekomenduojama sodinti į lengvą dirvožemį – priesmėlį ir lengvą bei vidutinio sunkumo priemolį, kurio rūgštingumas (pH) apie 5,5–6,5. Prieš sodinant braškes, būtina išnaikinti piktžoles ir patręšti dirvą. Jei sodinama pavasarį, dirvą rekomenduojama paruošti jau rudenį.