Lietuviai nuo seno mėgsta daržą ir sodininkystę - jo teikiamas tiek fizines, tiek emocines naudas. Daugelis, didžiąją dalį suvartojamų daržovių, vaisių ar net prieskonių, kurie atveria duris į kitų tautų virtuves, mėgsta užsiauginti patys. Todėl labai svarbu žinoti kultūras, kurios auga Lietuvos klimato sąlygomis, veisles, įsigyti kokybiškas ir tinkamas sėklas ir kitus auginimo niuansus. Pavyzdžiui, skirtingų daržovių sėklos sėjamos skirtingais laikotarpiais, todėl vienomis iš jų galime mėgautis jau ankstyvu pavasariu, o kitų derliumi džiaugiamės tik rudeniop. Verta atminti, kad nors hibridų sėklos yra brangesnės nei veislių, jos vertinamos dėl kelių priežasčių: hibridai būna derlingesni, vienodesni, atsparesni ligoms, kenkėjams, jų derlius būna aukštos kokybės. Gėlių sėklų sėja taip pat reikalauja žinių. Gėlių rūšių labai daug, tad ir sėklų pasirinkimas yra ypač platus. Renkantis vejų sėklas būtina atkreipti dėmesį, kur veja bus pasėta ir kokia bus jos paskirtis: sukurti jaukų ir dailų dekoratyvinį sodą aplink namus, apželdinti nenaudojamus žemės plotus, atnaujinti ganyklas ar auginant bites. Įsigykite daržovių, gėlių, prieskoninių augalų ar vejų sėklas Žaliastotelė.lt ir mėgaukitės gautu rezultatu.
Daržovių sėklos
Gėlių sėklos
Prieskonių ir retų augalų sėklos
Mikrožalumynai
Ekologiškos sėklos
Naujienos
Auginimo rinkiniai
Vejų sėklos
Vejų ir gėlių sėklų mišiniai
Pašariniai šakniavaisiai
Žaliosios trąšos (sideratai)
Grybiena
Beržyninis baravykas - populiarus ir skanus miško grybas. Vartojamas šviežias, dažniausiai džiovintas, marinuotas, sūdytas, šaldytas. Vaisiakūniai dideli, mėsingi, balsvos, baltos, kreminės spalvos. Kepurėlė balta, balsva, užauga iki 15 cm skersmens, pusrutuliška, apvali, iškili, vėliau paplokščia, silpnai raukšlėta, drėgnu oru lipni. Kotas 5–12 cm ilgio....
Pušyninis baravykas - populiarus ir skanus miško grybas. Vartojamas šviežias, dažniausiai džiovintas, marinuotas, sūdytas, šaldytas. Vaisiakūniai masyvūs, dideli. Kepurėlė užauga iki 25 cm skersmens, apvali, pailgai apvali, rausvai, raudonai ruda, purpuriškai ruda, kartais su violetiniu apnašu. Kotas 5–15 cm ilgio, kartais net 6–9 cm storio, gelsvai...
Tikrinis baravykas - populiarus ir skanus miško grybas. Vartojamas šviežias, dažniausiai džiovintas, marinuotas, sūdytas, šaldytas. Vaisiakūniai stambūs, mėsingi. Subrendusių grybų kepurėlė 7-30 cm skersmens, paprastai rausva, ruda, spalva tamsėja bręstant. Kotas 8-25 cm aukščio, iki 7 cm storio. Auginimo patarimai. Grybieną sodinti nuo balandžio vidurio...
Tikrasis raudonviršis - populiarus ir skanus miško grybas. Vartojamas šviežias, dažniausiai džiovintas, marinuotas, sūdytas, šaldytas. Vaisiakūniai dideli, mėsingi. Kepurėlė užauga iki 30 cm skersmens, plaušuota, oranžiškai raudona, geltonai raudona. Kotas 5-20 cm ilgio. Auginimo patarimai. Grybieną sodinti nuo balandžio vidurio iki spalio mėnesio....
Valgomoji voveraitė - populiarus ir skanus miško grybas. Vartojamas šviežias, dažniausiai džiovintas, marinuotas, sūdytas, šaldytas, smulkintas į miltelius kaip prieskonis, beveik nekirmija. Valgomoji voveraitė liaudiškai dar vadinama voveruška, gaidelis, lepeška. Kepurėlė mėsinga, jaunų grybų iškili, senų − piltuvėliška, skiltėtais padrikai...
Grybiena kelmų irimui ir kompostavimui skatinti. Nekelia pavojaus gyviems augalams ir yra saugus aplinkai. Preparato naudojimas yra natūralus ir aplinkai draugiškas būdas atsikratyti kelmo, kurio nėra galimybės išrauti. Grybiena taip pat gali būti naudojama organinėms atliekoms skaidyti ir kompostuoti.Preparatą jau ne vienerius metus sėkmingai naudoja...
Vienmetis, greitai ir lengvai auginamas augalas. Maistui vartojami stiebai ir lapai, skoniu primena špinatus. Nepakeičiamas azijietiškoje virtuvėje, naudojamas kaip garnyras. Jauni augalai su lapais ir stiebais verdami, troškinami, šaldomi, konservuojami. Gerai auga drėgnoje, humusingoje, šviesioje dirvoje. Augalai auginami naudojant atramas arba jiems...
Lengvai auginami ir nereiklūs augalai, todėl jie yra puikus pasirinkimas net ir mažesniems sodininkams. Maistui naudojami lapai ir raudonos spalvos kvapnios uogytės, kurios atkreips vaikų dėmesį ir suteiks papildomo grožio daržui.
PRIESKONIŲ MIŠINYS JAPANESE GREENSMišinio sudėtyje yra greitai augančių prieskoninių daržovių sėklos. Mišinyje 15 skirtingų rūšių sėklų. (Amaranthus Green Calaloo, Brassica rapa var. Mizuna green, Brassica rapa var. Tatsoi, Brassica rapa var. Pak Choy chinese white, Brassica juncea Osaka purple, rucola, radish)Mišinį galima auginti vazonuose, loveliuose,...
Valgomoji voveraitė - populiarus ir skanus miško grybas. Vartojamas šviežias, dažniausiai džiovintas, marinuotas, sūdytas, šaldytas, smulkintas į miltelius kaip prieskonis, beveik nekirmija. Valgomoji voveraitė liaudiškai dar vadinama voveruška, gaidelis, lepeška. Kepurėlė mėsinga, jaunų grybų iškili, senų − piltuvėliška, skiltėtais padrikai...
Vienmečiai vijokliniai augalai, galintys išaugti iki 2 metrų. Maistui naudojami mėsingi, malonaus skonio lapai. Iš jų ruošiamos salotos, verdamos sriubos, galima konservuoti žiemai. Vaisiai – violetiniai riešutėliai. Jų dedama į kompotus, kisielius, uogienes. Galima auginti pastatomuose vazonuose, balkonuose, būtina įrengti atramas. Sėklos dygsta ilgai,...
Sėklos, skirtos jauniems lapeliams – mikrožalumynams – auginti. Mikrožalumynai yra naudojami maisto patiekalų pagardinimui arba papuošimui. Sėklos sėjamos visus metus į daigyklas arba negilias dėžutes – daiginami durpinėje tabletėje ar ant sterilaus pluošto, valgomi be šaknų. Saulėgrąžų mikrožalumynai yra sveikas ir skanus ingredientas, kurį galite...
KVAPIEJI BAZILIKAI CINNAMONVienmečiai aromatiniai, prieskoniniai, vaistiniai, medingi augalai. Maistui naudojami malonaus kvapo ir kartoko skonio švieži ir džiovinti lapai arba lapų ir žiedų mišinys. Auginami lysvėse, balkonuose, ant palangėse.
Tikrinis baravykas - populiarus ir skanus miško grybas. Vartojamas šviežias, dažniausiai džiovintas, marinuotas, sūdytas, šaldytas. Vaisiakūniai stambūs, mėsingi. Subrendusių grybų kepurėlė 7-30 cm skersmens, paprastai rausva, ruda, spalva tamsėja bręstant. Kotas 8-25 cm aukščio, iki 7 cm storio. Auginimo patarimai. Grybieną sodinti nuo balandžio vidurio...
TIKROSIOS LEVANDOS Daugiamečiai prieskoniniai, dekoratyvūs, medingi augalai. Maistui naudojami švieži ir džiovint, aštraus skonio lapai. Tinkamiausias dauginimo būdas – sodinti daigais, iš sėklų užaugintais daigyne. Vienoje vietoje gali augti net 10 metų.
KVAPIEJI BAZILIKAI ITALIANO CLASSICOVienmečiai aromatiniai, prieskoniniai, vaistiniai, medingi augalai. Maistui naudojami malonaus kvapo ir kartoko skonio švieži ir džiovinti lapai arba lapų ir žiedų mišinys. Auginami lysvėse, balkonuose, ant palangėse.
VAISTINĖS RAMUNĖS Vienmečiai vaistiniai, dekoratyvūs, medingi augalai. Nuskinti žiedai iš karto džiovinami, tik gerai išdžiovinti jie bus aromatingi. Geriausiai auga lengvoje, gerai įdirbtoje, piktžolėmis neapleistoje dirvoje.
Sėklos, skirtos jauniems lapeliams – mikrožalumynams – auginti. Mikrožalumynai yra naudojami maisto patiekalų pagardinimui arba papuošimui. Sėklos sėjamos visus metus į daigyklas arba negilias dėžutes – daiginami durpinėje tabletėje ar ant sterilaus pluošto, valgomi be šaknų. Gražgarsčių mikrožalumynai yra sveikas ir skanus ingredientas, kurį galite...