Lietuviai nuo seno mėgsta daržą ir sodininkystę - jo teikiamas tiek fizines, tiek emocines naudas. Daugelis, didžiąją dalį suvartojamų daržovių, vaisių ar net prieskonių, kurie atveria duris į kitų tautų virtuves, mėgsta užsiauginti patys. Todėl labai svarbu žinoti kultūras, kurios auga Lietuvos klimato sąlygomis, veisles, įsigyti kokybiškas ir tinkamas sėklas ir kitus auginimo niuansus. Pavyzdžiui, skirtingų daržovių sėklos sėjamos skirtingais laikotarpiais, todėl vienomis iš jų galime mėgautis jau ankstyvu pavasariu, o kitų derliumi džiaugiamės tik rudeniop. Verta atminti, kad nors hibridų sėklos yra brangesnės nei veislių, jos vertinamos dėl kelių priežasčių: hibridai būna derlingesni, vienodesni, atsparesni ligoms, kenkėjams, jų derlius būna aukštos kokybės. Gėlių sėklų sėja taip pat reikalauja žinių. Gėlių rūšių labai daug, tad ir sėklų pasirinkimas yra ypač platus. Renkantis vejų sėklas būtina atkreipti dėmesį, kur veja bus pasėta ir kokia bus jos paskirtis: sukurti jaukų ir dailų dekoratyvinį sodą aplink namus, apželdinti nenaudojamus žemės plotus, atnaujinti ganyklas ar auginant bites. Įsigykite daržovių, gėlių, prieskoninių augalų ar vejų sėklas Žaliastotelė.lt ir mėgaukitės gautu rezultatu.
Daržovių sėklos
Gėlių sėklos
Prieskonių ir retų augalų sėklos
Mikrožalumynai
Ekologiškos sėklos
Naujienos
Auginimo rinkiniai
Vejų sėklos
Vejų ir gėlių sėklų mišiniai
Pašariniai šakniavaisiai
Žaliosios trąšos (sideratai)
Grybiena
Beržyninis baravykas - populiarus ir skanus miško grybas. Vartojamas šviežias, dažniausiai džiovintas, marinuotas, sūdytas, šaldytas. Vaisiakūniai dideli, mėsingi, balsvos, baltos, kreminės spalvos. Kepurėlė balta, balsva, užauga iki 15 cm skersmens, pusrutuliška, apvali, iškili, vėliau paplokščia, silpnai raukšlėta, drėgnu oru lipni. Kotas 5–12 cm ilgio....
Pušyninis baravykas - populiarus ir skanus miško grybas. Vartojamas šviežias, dažniausiai džiovintas, marinuotas, sūdytas, šaldytas. Vaisiakūniai masyvūs, dideli. Kepurėlė užauga iki 25 cm skersmens, apvali, pailgai apvali, rausvai, raudonai ruda, purpuriškai ruda, kartais su violetiniu apnašu. Kotas 5–15 cm ilgio, kartais net 6–9 cm storio, gelsvai...
Tikrinis baravykas - populiarus ir skanus miško grybas. Vartojamas šviežias, dažniausiai džiovintas, marinuotas, sūdytas, šaldytas. Vaisiakūniai stambūs, mėsingi. Subrendusių grybų kepurėlė 7-30 cm skersmens, paprastai rausva, ruda, spalva tamsėja bręstant. Kotas 8-25 cm aukščio, iki 7 cm storio. Auginimo patarimai. Grybieną sodinti nuo balandžio vidurio...
Tikrasis raudonviršis - populiarus ir skanus miško grybas. Vartojamas šviežias, dažniausiai džiovintas, marinuotas, sūdytas, šaldytas. Vaisiakūniai dideli, mėsingi. Kepurėlė užauga iki 30 cm skersmens, plaušuota, oranžiškai raudona, geltonai raudona. Kotas 5-20 cm ilgio. Auginimo patarimai. Grybieną sodinti nuo balandžio vidurio iki spalio mėnesio....
Valgomoji voveraitė - populiarus ir skanus miško grybas. Vartojamas šviežias, dažniausiai džiovintas, marinuotas, sūdytas, šaldytas, smulkintas į miltelius kaip prieskonis, beveik nekirmija. Valgomoji voveraitė liaudiškai dar vadinama voveruška, gaidelis, lepeška. Kepurėlė mėsinga, jaunų grybų iškili, senų − piltuvėliška, skiltėtais padrikai...
Grybiena kelmų irimui ir kompostavimui skatinti. Nekelia pavojaus gyviems augalams ir yra saugus aplinkai. Preparato naudojimas yra natūralus ir aplinkai draugiškas būdas atsikratyti kelmo, kurio nėra galimybės išrauti. Grybiena taip pat gali būti naudojama organinėms atliekoms skaidyti ir kompostuoti.Preparatą jau ne vienerius metus sėkmingai naudoja...
VAISTINIAI ČIOBRELIAI Daugiamečiai vaistiniai, prieskoniniai, dekoratyvūs, medingi augalai. Auginami gėlynuose, kaip kiliminiai vejų augalai, žiemą – ant palangės. Naudojami švieži ar džiovinti lapai, jauni ūgliai, žiedai. Geriausiai auga priesmėlyje, saulėtoje vietoje.
Valgomoji voveraitė - populiarus ir skanus miško grybas. Vartojamas šviežias, dažniausiai džiovintas, marinuotas, sūdytas, šaldytas, smulkintas į miltelius kaip prieskonis, beveik nekirmija. Valgomoji voveraitė liaudiškai dar vadinama voveruška, gaidelis, lepeška. Kepurėlė mėsinga, jaunų grybų iškili, senų − piltuvėliška, skiltėtais padrikai...
Pušyninis baravykas - populiarus ir skanus miško grybas. Vartojamas šviežias, dažniausiai džiovintas, marinuotas, sūdytas, šaldytas. Vaisiakūniai masyvūs, dideli. Kepurėlė užauga iki 25 cm skersmens, apvali, pailgai apvali, rausvai, raudonai ruda, purpuriškai ruda, kartais su violetiniu apnašu. Kotas 5–15 cm ilgio, kartais net 6–9 cm storio, gelsvai...
Vienmečiai aromatingi prieskoniniai, dekoratyvūs ir medingi augalai. Maistui naudojami švieži ir džiovinti stiebai su lapais. Tinka mėsos, varškės, daržovių patiekalams gardinti. Auginami lysvėse, balkonuose, ant palangės. Į dirvą sodinami - daigeliai.
BLAKINĖS KALENDROSPopuliariausia ir dažniausiai pasaulyje naudojama prieskoninė išskirtinio skonio ir aromato žolė. Maistui pagardinti naudojami švieži lapeliai ir džiovintos sėklos, ypač tinka mėsos ir žuvų patiekalams. Norint turėti šviežių lapelių visą sezoną, reikėtų sėti nuo kovo iki liepos kas 20 dienų.
KVAPIEJI BAZILIKAI ITALIANO CLASSICOVienmečiai aromatiniai, prieskoniniai, vaistiniai, medingi augalai. Maistui naudojami malonaus kvapo ir kartoko skonio švieži ir džiovinti lapai arba lapų ir žiedų mišinys. Auginami lysvėse, balkonuose, ant palangėse.
SULTINGOSIOS MĖTOS MINI MINT Dekoratyvus augalas smulkiais, žaliais lapeliais, auginamas kaip vienmetis. Palietus arba užmynus, lapeliai skleidžia malonų kvapą. Kaip kiliminis augalas auginamas prieskonių darželiuose, gėlynuose, vazonuose, balkonų loveliuose. Nepakeičiamas kompozicijose, labai dekoratyviai atrodo auginamas vienas – suaugę augalai...
PAPRASTIEJI RAUDONĖLIAIDaugiamečiai prieskoniniai, dekoratyvūs, medingi augalai. Švieži ir džiovinti lapai tinka salotoms, mėsos patiekalams skaninti, antpilams aromatizuoti. Labai populiarūs prieskoniai italų virtuvėje, raudonėliais gardinamos picos, spagečiai.
Vienmečiai prieskoniniai augalai. Veislės CONFETTI – lapija primena krapus, pasižymi šviežumu, ddeliu eterinių aliejų kiekiu.Tinka auginti vazonuose, loveliuose ir daržo lysvėje. Maistui naudojami lapai, ūgliai, sėklos. Kalendrų lapai skinami nespėjus susidaryti pumpurams, džiovinami pavėsyje, paskui sudedami į stiklinius indus ir sandariai uždaromi....
Žydinti gėlių pieva dėžutėje – pripildykite savo aplinką laukinėmis gėlėmis su COUNTRYSIDE mišiniu. Žydinčia pieva galima apželdinti šlaitus ir sunkiai pasiekiamas vietas sklype, kur mažiau vaikštoma, norint sukurti kaimiškos aplinkos pojūtį.Pievos aukštis: 60–100 cm.
Beržyninis baravykas - populiarus ir skanus miško grybas. Vartojamas šviežias, dažniausiai džiovintas, marinuotas, sūdytas, šaldytas. Vaisiakūniai dideli, mėsingi, balsvos, baltos, kreminės spalvos. Kepurėlė balta, balsva, užauga iki 15 cm skersmens, pusrutuliška, apvali, iškili, vėliau paplokščia, silpnai raukšlėta, drėgnu oru lipni. Kotas 5–12 cm ilgio....
KVAPIEJI BAZILIKAI THAI Vienmečiai aromatiniai, prieskoniniai, vaistiniai, medingi augalai. Maistui naudojami malonaus kvapo ir kartoko skonio švieži ir džiovinti lapai arba lapų ir žiedų mišinys. Auginami lysvėse, balkonuose, ant palangėse.